Torstai, 09.04.2009

Blogi, torstaina 09.04.2009

Tänään saimme odotetun ja minusta täydellisen oikea päätöksen, kun Korkein Hallinto-oikeus määräsi uudet kuntavaalit Vihtiin, Karkkilaan ja Kauniaisiin. Syynä suuret ongelmat ja karkeat virheet sähköisessä äänestyksessä. Järjestelmä ei toiminut ja ohjeet olivat puutteellisia ja testaus oli jätetty vajavaiseksi. 232 ääntä jäi siis rekisteröitymättä ja niin kuin tiedämme tämä on sellainen määrä näissäkin kunnissa, että jokaisessa tulos voi olla eri kuin äänestäjien tahto. Tällainen äänipotti esimerkiksi Vihdissä 122 ääntä tai Karkkilassa vain 49 ääntäkin oikeile henkilöille tai oikeille puolueille mennessä olisi muuttanut tulosta ja läpimenijöitä ja myös puolueiden valtasuhteita. Siksi itse jo heti syksyllä ilmoitin oman kantani, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin uusia vaalit. Mutta näin kauan venkoomisessa meni ja kaikki luottamushenkilöpaikat ehdittiin jo jakaa ja uusi strategiatyö aloittaa jne. Nyt sitten pakka menee uusjakoon ja kunnat tietyllä tavalla jopa halvaantuvat hetkeksi uusien vaalien takia ja mikä pahinta juuri tässä taloustilanteessa kun toimien pitäisi olla kuumimmillaan.

KHO totesi siis samalla tavalla kuin minä jo tuossa edellä kuvailin ja samaa pohdintaa kävin jo syksyllä. Eli vaalien ”virheellisyydet ovat saattaneet vaikuttaa vaalien tulokseen”. KHO:n päätöksen mukaan nyt siis kolmen kunnan on aloitettava uusien kunnallisvaalien valmistelu heti. Tulossa siis mielenkiintoiset uusintavaalit kolmeen kuntaan. Jäämme seuraamaan miten valmistelut etenevät ja miten ministeirö kantaa vastuunsa.

Tänään itse pyrin pitämään aikalailla vapaapäivää. Aamusta nyt kesärenkaat autoon ja sitten jo heti Vaahteramäen Ratsastuskoululle. Varasin erikoistunnin esteiden parissa aamuun. Pääsee hieman tiukemmin treenaamaan. Puhelimella saa kuitenkin tänäänkin kiinni ja iltapäivällä toki jotain pientä sovittuna. Mutta aamupäivä rennommin.

….

Tänään tuo KHO:n päätös kuntavaalien uusimisesta on puhuttanut aikalailla. Yhteydenottoja on tullut joitakin ja itsekin olen tilannetta hieman selvitellyt. On todellakin valitettavaa, että nyt kolmen kunnan toiminta tietyllä tavalla lamaantuu kun syksyksi joudutaan järjestämään uudet kuntavaalit. Voi hyvin kysyä miksi junan annettiin mennä näin pitkälle. Nyt jo kaksi oikeusastekäsittelyä takana – ne onneksi aikalailla tiukalla aikataululla – mutta miksi ei valittu toisenlaista tietä? Miksi ei heti oikeusministerin johdolla todettu, että järjestelmä on pettänyt ja vaalitulokset eivät välttämättä ja todennäköisestikään eivät noudata äänestäjien antamien äänien ”tahtoa”. Peli olisi pitänyt viheltää heti poikki ja keskusvaalilautakunnat olisivat jättäneet vaalitulokset vahvistamatta ja uudet vaalit olisi saatu nopeammin ja oikea tulos aikaiseksi. Voi kysyä miksi piti venkoilla ja yrittää aina kahdessa oikeusasteessa väittää, että annetuilla äänillä ei ollut mitään merkitystä. Sen tietää kaikki, että tämän kokoisissa kunnissa yksi, viisi, kymmenen ja viisikymmentä ääntä vaikuttaa aina ja joi ratkaista jopa yhdellä äänellä läpipääsyn tai puolueiden väliset voimasuhteet. Tämä olisi pitänyt heti tunnustaa ja ottaa johtonuoraksi.

Lisäksi kun julkisuudessa on todettu, että jopa nämä virheet ja ongelmat tiedettiin etukäteen. Laitteistoja ei testattu riittävästi. Niin voi kysyä miten oikeusministeri antoi näin käydä? Eikö tällaisessa tilanteessa kun uutta ja ennakkoasenteita ja arvosteluakin kohdannutta toimintoa käyttöönotetaan pitäisi noudattaa erityistä huolellisuutta? On todellakin valitettavaa, että tälla tavalla mustamaalattiin periaatteessa erinomainen ja varmasti tulevaisuuden malli äänestää. Lisättiin epäilyjä ja kysymysmerkkejä, sen sijaan että olisi luotu luottamusta ja uskottavuutta. Olen todella pettynyt niin kuin syksyllä jo heti totesin vaatiessani pikaisia uusia vaaleja. Onneksi oikeus edes nyt voittaa.

Tänään päivä mennyt aikalailla lopulta vapaalla. Aamusta ensin ratsutallille ja upea vaativa tunti estetreenien parissa. Se on paikka missä minä viihdyn ja nautin. Teki hyvää. Ja lisäksi kun vain muutamat työasiat hieman iltapäivää täyttivät niin mukavan rennosti pääsiäistä kohti menty. Eli vain hieman yhteistyöneuvotteluja kuntien kesken ja myös puolueiden välillä, mutta niitä jatkamme täydellä teholla heti pääsiäisen jälkeen. Ehkä meillä itsekullakin nyt hyvää aika hieman ladata paristoja ja pohtia tulevaa kun muutama pyhä edessä. Tosin ei anneta työasioiden koko pääsiäistä päätämme täyttää.

Nyt rakkaan kummipoika Eliaksen synttäreille ja sitten Pekkalan mökille. Huomenna kutsuvierastilaisuus American Car Showssa ja lauantaina Lankalauantain markkinat Lopen torilla. Rennoissa merkeissä siis etenemme.

Kommentit