Keskiviikko, 07.03.2012

Blogi, keskiviikkona 07.03.2012

Upinniemi, maamme meripuolustus.

Aikainen herätys. Kello jo kohta kuusi ja aika suunnata eteenpäin. Tänään päivä alkaa Upinniemessä ja aiheena mm. maamme meripuolustus ja iltapäivällä sitten huoltovarmuus. Illalla sitten yritän vielä ehtiä välikysymyskeskusteluunkin mukaan eduskuntaan. Taitaa siis mennä reilusti kellonympäri tänäänkin. Haittaakse?

Tänään aamusta siis lähdimme jo seitsemältä Upinniemeen. Aamu ja aamupäivä meni siellä tutustuen meripuolustukseen. Tällaista tietoannosta ei luentosalissa voi koskaan saada kun ensin saimme harjoitusaltaassa seurata mm. taistelusukeltajien ja raivaussukeltajien toimintaa ja harjoituksia ja sitten tutustua kallioiden uumenissa tutkajärjestelmiin ja merialueittemme seurantaan ja tottakai Hamina-luokan saaristomerien laivoihin ja ohjus- ja muihin järjestelmiin. Ja kaiken sen päälle tottakai armeijan maukas lounas ennen siirtymistä takaisin luentosaliin Kruununhaan Maneesiin ja siellä aiheina mm. huoltovarmuus. Niin ja ettei päivä olisi ollut liian löysä niin vielä kolmesta seitsemään sitten Ulkoministeriössä ajankohtaisten asioiden ja aiheiden parissa. Kellon ympäri siis mentiin tänäänkin Maanpuolutustuskurssilla.

Itse vielä jatkoin sitten seitsemän jälkeen eduskuntaan osallistuakseni kuntarakennekeskusteluun. Mielenkiintoinen keskustelu siellä. Ja hauskaksi koko väännön tekee se, että kaikki ovat samaa mieltä eli kuntarakennetta pitää uudistaa turvataksemme ajanmukaiset ja hyvät lähipalvelut. Erona siis vain se, että keskusta uskoo, että se onnistuu nykyisillä kunnilla ja niin että kunnanvaltuustoissa on mielellään määräenemmistö keskustalaisia valtuutettuja ja muut taasen uskovat siihen, että hartioita on syytä laajentaa turvataksemme lähipalvelut mm. terveyskeskukset ja kyläkoulut.

Jotain keskustan front side olliesta kertoo tai sen paljastaa parhaiten keskustalainen Euroedustaja Hannu Takkula puolueensa päälehdessä Suomenmaassa. Takkula toteaa, ”kun puhumme keskittämisestä, on hyvä muistaa, että Tilastokeskuksen selvityksen mukaan koko Suomen itsenäisyyden ajan voimakkain palveluja ja rakenteita keskittänyt vuosi oli 2009. Tuona vuonna vallassa oli keskustan johtama hallitus, joten jos tilastot pitävät paikkaansa, niin aivan syyttömiä tähän maatamme kohdanneeseen rakennemuutokseen emme ole mekään, vaikka nyt oppositiossa istumme.”

Ja kyllähän jotain kertoo sekin, että tilastojen mukaan kyläkouluja on lopetettu nimenomaan eniten sellaisissa kunnissa missä keskusta on suurin puolue. Miettikääpä sitä.

Mutta tehdään nyt kunnissa hyvä ja perusteellinen ja huolellinen kuntarakenneuudistus niin että pystymme turvaamaan nämä lähipalvelut tulevaisuudessakin. Nykyinen kuntakenttä on osoittanut toimimattomuutensa ainakin palveluiden näkökulmasta ja siitä surullisimpana esimerkkinä juuri tuo lähipalveluiden eli kyläkoulujen ja muiden alasajo ja lopettaminen. Ja se tie tulee jatkumaan jos emme saa rakenteita uudistettua.

Itse siis kannatan nimenomaan kuntauudistusta joka lähtee kunnista ja siksi nyt malli onkin oikea. Kunnat käyvät nyt hyvää keskustelua omilla alueillaan siitä miten tulevaisuudessa tulevat selviämään. Antavat tästä lausunnon ja sen mukaan sitten hanke etenee. Siis nimenomaan kuntien johdolla. Jos joku kunta sitten uskoo, että se esimerkiksi 5000 asukkaan voimin ja huoltosuhteen kääntyessä nykyisestä 60/100 malliin 130/100 tullee pärjäämään niin annetaan heille siihen mahdollisuus. Niin kauksi aikaa kunhan hoitavat ja maksavat itse palvelunsa. Peruspalveluista ei saa tinkiä ja lasten velaksi ei kunnatkaan saa elää. Siitä pitää pitää huoli vaikkapa sitten valtiovallan toimesta loppukädessä.

Mutta nyt näin eteenpäin. Työ kunnissa jatkuu ja katsotaan miten asia sitten etenee. Parasta jälkeä tulee juuri näin vastuuttamalla kunnat uudistuksesta. Ja ihan hyvä on vaikkapa jokaisen kuntalaisen itsekin kurkata millaiseen malliin oman kotikunnan huoltosuhde tulee kääntymään. Siis luku joka kertoo sen kuinka monta ikäihmistä ja lasta on yhtä työssäkäyvää kohden. Tässä myös ihan tutustumisen arvoinen kalvosarja faktatietoa siitä miten 75-vuotiaiden määrä eri kunnissa muuttuu. 75-vuotiaiden määrän muutos kunnittain. Tosiasiat puhukoot puolestaan.

Nyt kello 22.09 ja juuri eduskunnasta pois ja kotia kohden. Huomenna nimittäin kasilta jatkamme Maanpuolustuskurssi 201:llä. 

 

 

Kommentit