Keskiviikko, 05.11.2008

Blogi, keskiviikkona 05.11.2008

USA:n seuraava presidentti on Barack Obama. Yön aikana tulos on vahvistunut ja Demokraattien presidenttiehdokkaan takana on 338 valitsijamiestä, kun voittoon tarvitaan 270. Lopputulos on siis hyvin selvä. Lopulliset tulokset vahvistuvat aamun aikana, mutta nyt on jo varmaa, että Yhdysvallat saa ensimmäisen afrikkalais-amerikkalaisen presidenttinsä. Uskon, että tulos on erittäin merkittävä USA:n, mutta myös koko maailman kannalta. Juuri paraikaa ulkoministerimme Alexander Stubb kommentoi uuden presidentin valintaa televisiossa. Tyytyväinen on Stubbkin ja jäädään seuraamaan mitä päivä tuo tullessaan.

Nyt aamusta kohti Helsinkiä. Valiokunnat odottavat ja sitten täysistunti lisätalousarvion käsittelyn kanssa.

….

Päivä meni siivellä ja nyt kello jo hieman yli yhdeksän ja onnellisesti kotona. Ehdin juuri ja juuri kiireen kanssa Lopelle ja ratsastamaankin. Näytti jo pahalta. Päivään mahtui nimittäin vilskettä. Ensin aamun ”toimistotunnin” jälkeen lakivaliokuntaan ja sitten lounastapaaminen liittyen piirimme puheenjohtajuuteen. Sain vieraan Päijät-Hämeestä ja hieman pohdimme miten kahden maakunnan piiriämme tulisi jatkossa kehittää. Olen ollut iloinen näistä yhteydenotoista ja yhteistyöhalusta ja juuri sillä ja vain sillä voimme saada piirimme toimimaan vieläkin tehokkaammin. Tänään sain myös viestejä uusista suuremmista edustuksista piirikokoukseen jotka tulevat tukemaan minua valinnassa. Myös eilinen kokouksen valmisteleva vaalitoimikunta asetti minut virallisesti ehdokkaaksi pohjaesitykseen piirin ykköspaikalle. Kiitos siitä luottamuksesta.

Mutta sitten sivistysvaliokuntaan missä itseasiassa tänään hauska tilanne, kun serkkuni oli Opetushallituksesta asiantuntijana paikalla. Mukava olikin näin pikaisesti nähdä. Sitten asiat järjestykseen ja hieman tulevankin linjausta ja siinä päivän valiokunnat. Näiden valiokuntien asialistoja ja tapahtumia voi myös seurata tietenkin tuolta minun kalenterini kautta, mutta myös laajemmin ja tarkemmin eduskunnan virallisten kotisivujen kautta. Jos mielenkiintoisia aiheita ja kysyttää syntyy niistäkin niin aina mielelläni palautetta ja kommentteja ja ajatuksia otan vastaan.

Ennen täysistuntoa ja lisätalousarvion keskustelua saimme vielä Sivistysvaliokunnan järjestämässä perinteisessä Isänpäivämatineassa Suzuki-kuorolaisten tervehdyksen. Tällä kertaa Valtiosali oli varattu valtiovieraille, mutta Pikkuparlamentin auditorio toimi myös kivasti lapsille konserttisalina.

Tänään eduskunnassa on puhuttanut varsin paljon myös USA:n presidentinvaali ja sen lopputulos. Sellainen yleinen tunnelma on odottava ja ennen muuta muutosta odottava. Niin se varmaan onkin. Haasteet kuitenkin siellä erityisen suuret ja varmastikaan urakka ei tule olemaan helppo. Toivotaan kuitenkin järkeviä ratkaisuja mm. talouden elvyttämiseksi ja myös maailmanlaajuisen vakauden lisäämiseksi. Ehkä vuoropuhelua Venäjän kanssa olisi syytä herättää uudella tasolla ja aktiviteetillä. Venäjän tämän päiväiset ilmoitukset Kaliningradin ohjuskilpivastineesta on huolestuttavaa kehitystä – osa sitä. Ehkä tässä tehtävää myös maallemme ja osaajillemme mm. pääministerille, ulkoministerille ja esimerkiksi tuoreelle nobelistillemme. Tässä työssä on kaikkien maiden ja EU:n rooli varmasti korostuva. Tarvitaan hyvää vuoropuhelua.

Mutta nyt kello jo aikalailla. Huomenna järjestän ja isännöin Suomen Lämpöpumppu yhdistyksen infopäivää eduskunnassa ja ohjelmassa paljon muutakin. Palataan niihin.

Kommentit