Keskiviikko, 03.11.2010

Blogi, keskiviikkona 03.11.2010

Tänään Lahden Kuukausimarkkinoille. Eilen Hämeenlinnassa mukavasti väkeä Kokoomuksen teltalla ja näin varmasti tänään sitten Lahdessakin. Kokoomus siis kuuntelee tänäänkin. Olen Lahdessa markkinoilla aamupäivällä klo 10-11 eli tervetuloa juttusille. Puoliltapäivin sitten puhumaan Riihimäelle ja iltapäivällä Suskan Savi-Heinäpuotiin urakoimaan Kädenjälki näkyy -uniikkimukeja. Niistä varmasti illalla kuviakin tänne.

Yöllä Yhdysvalloissa on aloitettu ääntenlaskua. Republikaanit ovat saaneet suuren voiton kongressivaaleissa ja tämä tarkoittaa suurta muutosta työttömyyden vaivaamaan USA:han ja sen politiikkaan. Vaaleissa on siis purkaunut kansalaisten suuri pettymys presidentti Barack Obaman lunastamattomiin lupauksiin ja runnomiin päätöksiinsä. Parisen vuotta USA:n politiikkaa on värittänyt demokraattien jyräyslinja Obaman johdolla ja nyt sille on tulossa piste. Republikaanien vaalivoitto on lähes veret seisauttava ja vastaavaa saadaan etsiä kaukaa historiasta. Seurataan tilannetta ja sen tuomia muutoksia Yhdysvaltain politiikkaan. Olisi tärkeää, että maahan tulisi sellainen hallinto joka saisi jälleen maan kasvu-uralle ja vakautettua. 

Mutta nyt kohta jo Lahtea kohden…

….

Lahden torilla tänään riitti vilskettä. Kuukauden alut aina mukavia kun ensin kuukauden ensimmäisenä tiistaina Hämeenlinnan markkinat ja perään sitten keskiviikkona Lahden Markkinat. Itse olin paikalla jo aamusta ennen alkua ja kun kahvipannut lahtelaiset paikalle kantoivat niin johan alkoi väkeä riittämään. Paljon tuttuja ja uusiakin juttukavereita riitti ja kyllä tämän visiitin ehdoton ilonhetki tuli sitten illalla kun puhelin soi. Yksi aamulla juttelemassa piipahtanut lahtelainen soitteli ja kiitti vierailustani. Mukava puhelu jolla jaksaa taas eteenpäin. Kiitos Sinulle. En osannut yhtään odottaa tuollaista soittoa eli yllätit todella.

Sitten Riihimäellä ennätysyleisö päivän lounastapaamisessa. Alustukseni aihe oli niinkin kapea kuin Eduskuntavaalien 2011 -ajankohtaiset asiat. Puolituntisen alustuksen jälkeen hyvä keskustelutuokio ja monta hyvää evästystä tulevaakin. Oli kunnia saada olla mukana ja sovimme jo muutaman kanssa hieman jotain uutta tulevaakin. Keskusteluissa esillä alustukseni kautta laajasti talous ja talouden tasapainottaminen, Riihimäen seudun tulevaisuuden haasteet ja menestysmahdollisuudet ja isona osana myös paikalliset ajankohtaiset asiat mm. ministeri Jyri Häkämiehen maanantain Riihimäki-vierailun anti ja Harjunrinteen koulun saneerauksen valtionapu. Kerrotaan nyt täälläkin vielä kertaalleen ja oikaistaan mm. Hämeen Sanomien edelleen vajavaisesti uutisoimaa asiaa. Harjunrinteen kouluun kaupunki haki viimeksi 3,2 miljoonan euron valtiontukea alkuperäisen suunnitelmansa 3,6 miljoonaa euron sijaan. Uutisissa edelleen puhuttu tuosta 3,6 miljoonasta. Lisäksi jutuissa jää koko ajan kertomatta se, että kyseinen Harjunrinteen saneeraushanke ei olisi voinut edes saada tuollaista 3,2 saatikka 3,6 miljoonan euron valtiontukea missään tilanteessa. Harjunrinteen koulun saneerauksen maksimi valtiontuki olisi voinut olla 2,92 miljoonaa euroa. Siihen Riihimäellä olisi ollut aikaisintaan mahdollisuudet 2014 jälkeen. Nyt saimme väännettyä hankkeelle ns. elvytysrahaa 2,07 miljoonaa euroa eli eroksi mahdolliseen maksimitukeen jää noin 850 000 euroa eikä 2 miljoonaa miten lehdessä kirjoitettu. No tämä ehkä täällä tullut jo selväksi aiemminkin ja blogini seuraajat tietäneet kuten myös kaupunginkin johto, mutta kertaus on opintojen äiti.

Harjunrinteen remontti keskustelutti tänäänkin ja näyttää siltä, että kaikkien yhteinen tahto on elvytysraha vastaanottaa ja aloittaa työt vuodenvaihteen aikaan. Minusta se on itsestään selvää kun tiedämme tuon maksimituen ja nyt saatavan tuen eron ja sen että maksimitukea voisi saada aikaisintaan vuosien päästä. Harjunrinne tarvitsee pikaista remonttia.

Riihimäeltä sitten vielä Lopelle Lähteen Suskan Savi-Heinä Puotiin keramiikkapuuhiin. Teimme keväällä sata Kädenjäljet-kahvimukia, mutta niistä suuri osa tuhoutui kesällä. Nyt teimme uuden erän ja ohessa kuvia mukavasta käsityöhetkestä. Pian mukit uunistakin valmiita ja lasitettuja. Lisään sitten vielä muutaman kuvan. Ja vain siis sata mukia.

Päivä sitten vahvisti sen mitä aamulla jo kirjoittelin. USA:ssa suunnan muutos kun presidentti Barack Obama koki kovan tappion kongressivaaleissa. Kuinka paljon republikaanien murskavoitto vaikuttaa maan linjaan se jää nähtäväksi, mutta jo tänään Obama kertoi olevansa valmis yhteistyöhön vaalivoittajien kanssa ja kuuntelemaan myös heidän mielipidettä mm. terveydenhoitokysymyksissä. Ehkä tilannetta tasoittaa ja yhteistyötä vaatiikin päivän lopullinen vaalitulos, sillä republikaanien murksavoitto ei toteutunut kuitenkaan senaatissa vaan demokraatit säilyttivät siellä niukan enemmistön. Tämä tarkoittaa siis sitä, että isoja asioita on soviteltava ja kummankin puolueen on oltava valmiita joustamaan. Obamalta odotetaan jo huomenna puhetta vaalituloksesta ja se varmasti tulee valottamaan tilannetta lisää. Ulkopolitiikkaan en usko tuloksen suuremmin vaikuttavan ja itseasiassa koko ulkopolitiikka oli yllättävän pienessä roolissa tässä vaalikampailussa koko ajan. Mutta seurataan. Ja mielenkiintoista on myös se miten tämä kahtiajako avaa nyt jo vuoden 2012 presidentinvaalikisan. Obaman loppukaudesta tulee haastava.

Niin ja jotain USA:sta kertoo sekin, että kumpikaan puolue ei demokraatit eikä republikaanitkaan ole 40 vuoteen onnistunut pitämään itsellään valtaa eli enemmistöä edustajainhuoneessa ja senaattissa sekä presidentin virkaa kaikki kolmea yhtäaikaa neljää vuotta kauempaa yhteen menoon. Siis ei tämä sen kummempaa ole, vaikka tosin vaalivoitto olikin historiallisen kova. 

 

 

 

Kommentit