Keskiviikko, 02.02.2011

Blogi, keskiviikkona 02.02.2011

Eilinen eduskunnan jätevesikeskustelu on nostattanut aikamoisen palauteryöpyn. Vain yksi negatiivinen ja kymmeniä positiivisiä niin sähköpostilla kuin Facebookissakin. Myös useampi puhelu ympäri Suomen ja muutama epäselvä tapaus jo selvitykseenkin. Olikin mukava kuulla kun eräskin soittaja totesi, että ”tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun oikeasti sain joltain apua ja neuvoa tässä asiassa”. No toivotaan, että tätä ”kiinteistökohtaista neuvontaa” saadaan virallistakin tietä vielä.

Samalla kuulin, että lainsäädäntö on nousemassa keskusteluun ja esille myös EU:ssa. Eli kyllä tästä keskustelua tulee vielä riittämään.

Ensimmäiset Wikileaks vuodot ovat nyt törmänneet oikein kunnolla Suomeenkin. Näyttää siltä, että tämä vuoto myös paljastaa ainakin jollain tavalla kyseenalaista toimintaa. Ilta-Sanomat kertoi, että presidentti Halosen ja Venäjän entisen presidentti Vladimir Putinin keskusteluja on vuodettu Yhdysvalloille. Vuotajaksi on mainittu silloinen eduskunnan puhemies, silloinen SDP:n puheenjohtaja, Paavo Lipponen. Eduskunnan keskustelujen mukaan uusia Wikileaks vuotoja on maastamme tulossa lähiaikoina ja kuulemma mm. muutamien henkilöiden Venäjä-suhteiden tasosta.

Mutta mielenkiintoiseksi tuon Putin-Halonen vuodon tekee se tai se mitä vuoto paljastaa. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen on usein kysellyt presidentin ulkopolitiikan toimien perään ja nyt Salolainen kommentoikin Wikileaks vuotoa niin, että se alleviivaa sitä epäkohtaa, että tasavallan presidentin ulkopoliittisista toimista on saatu vain vähän tietoja. ”On ollut puute, että me emme ole tienneet riittävästi tasavallan presidentin harjoittamasta ulkopolitiikasta. Kaikesta siitä mitä hän tekee, joka vaikuttaa Suomen asemaan”.

Samalla kokenut ulkopolitiikan ammattilainen Pertti Salolainen totesi, että ”olen edellyttänyt, että perustuslain uudistuksessa määrätään, että valtioneuvosto välittää oma-aloitteisesti ja oikea-aikaisesti tietoja tasavallan presidentin ulkopoliittisista toimista. Se on kirjattu ulkoasiainvaliokunnan mietintöön. Nyt perustuslakivaliokunta tekee siitä omaa ratkaisuaan.” Toivotaan, että tämä Halonen-case osaltaan vie maatamme avoimempaan suuntaan ja tieto tällaisista neuvotteluista tulisi eduskunnallekin ajallaan eikä vasta Wikileaks-vuotojen kautta.

….

Mutta nyt siis jo eduskuntapäivä valiokuntien ja yhden neuvottelun osalta takana. Seuraavaksi täysistuntoon.

….

Kello 21.54 ja kohta Kympin Uutisten pariin. Tänään eduskunta sitten siunasi nuo jätevesilain korjaukset. Parempaan suuntaan siis mentiin, mutta niin kuin totesin pahaa pelkään, että sotkua ja epätietoisuutta riittää jatkossakin ja uskoisin, että asiaan on syytä palata vielä ensi hallituskaudellakin. Katsotaan. Äänestyksen jälkeen sitten mielenkiintoinen keskustelu Valtioneuvoston tulevaisuusselonteosta ilmasto- ja energiapolitiikasta otsikolla: Kohti vähäpäästöistä Suomea.

Mutta mennään nyt tällä. Uutisiin ja huomiseen. 

 

Kommentit