Torstai, 03.02.2011

Blogi, torstaina 03.02.2011

Näinä päivinä kolahti noin 86 000 suomalaisesta postiluukusta odotettu kirje. Kirjeessä kerrotaan, että täydentämällä esitäytetyn lomakkeen ja lähettämällä sen palautuskuoressa takaisin lähettäjälle, voit saada jopa 100 euroa enemmän rahaa kuukaudessa. Kannattaa siis tarkkailla postia. 

Tällä kertaa kyse ei suinkaan ole arvonnasta tai kilpailusta, vaan takuueläkkeestä. Kela postittaa tammikuun lopulla kaikille täyden kansaneläkkeen saaville ihmisille lomakkeen, jonka avulla he voivat hakea takuueläkettä. Sama mahdollisuus avautuu helmikuussa myös mm. työkyvyttömyyseläkkeen varassa eläville. 

Takuueläkkeen tarkoitus on siis parantaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloa. Tällä hetkellä pienimmät kansaneläkkeet ovat nimittäin ainoastaan 520 euroa kuukaudessa. Maaliskuun alussa voimaan astuvan lain mukaan taataan, että vähimmäiseläke on 687 euroa kuukaudessa. Eli jos ihmisen kansaneläke ja ansioeläke jäävät tämän summan alle, maksetaan puuttuva osuus takuueläkkeenä. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa siis yli sadan euron korotusta kuukaudessa. 

Kaiken kaikkiaan takuueläkkeeseen oikeutettuja on Suomessa noin 120 000, mikä tarkoittaa kymmentä prosenttia kaikista eläkkeensaajista. Erityisesti parannus kohdistuu täysin ilman työeläkettä oleviin, ja saajien joukosta yli puolet on naisia. Usein arvokkaan elämäntyönsä kotona perheen parissa tai maatalon emäntänä tehneitä suomalaisia naisia. He ovat hyvä esimerkki takuueläkkeen saajista. Ei sovi myöskään unohtaa työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneita, jotka eivät välttämättä ole ehtineet kerryttää työeläkettä. Myös he saavat takuueläkkeen. 

Takuueläkettä on toivottu ja odotettu pitkään. Sen toteuttaminen nyt tällä hallituskaudella onkin oivallinen esimerkki nykyhallituksemme vahvasta sosiaalisesta omatunnosta. Liian monet eläkkeensaajat joutuvat nimittäin turvautumaan yhteiskunnan viimeiseen tukiverkkoon, ja tämä tilanne helpottuneen hieman takuueläkkeen myötä. 

Totta on, että takuueläke ei ole lottovoitto, mutta se on kuitenkin tämän hallituksen oikeudenmukaisuuden osoitus muiden joukossa. Täytyy muistaa, että tällä vaalikaudella on tehty myös muita parannuksia eläkkeisiin. Kokoomuksen tavoitteen mukaisesti vuosina 2008 ja 2009 pieni- ja keskituloisten eläkeläisten verotusta laskettiin niin, saman suuruisesta eläketulosta ja työtulosta jää nykyisin saajalle myös saman verran rahaa käteen. Tästä tulemme pitämään huolta jatkossakin. Kansaneläkkeisiin on myös tehty tasokorotus ja kuntien kalleusluokituksen poisto nosti valtaosaa kansaneläkkeistä vielä lisää. 

Maaliskuun alusta saamme siis jälleen oikeansuuntaisen korjausliikkeen eläkkeensaajille. En voi olla muistuttamatta, että samana päivänä toteutuu myös yksi kokoomuksen pitkäaikainen vaatimus, kun lapsilisät alkavat seurata hintakehitystä indeksiin sitomisen myötä. Samalla indeksiin sidotaan myös pienimmät vanhempain-, äitiys-, isyys- ja sairauspäivärahat sekä muun muassa kotihoidontuki. 

Nämä ovat arvovalintoja. Ja ennen kaikkea sosiaalisesti oikeudenmukaista. 

Uusi päivä näin alkuun. Kello jo kohta kahdeksan ja aika suunnata autonnokka Helsinkiä ja eduskuntaa kohden. Pitkä päivä luvassa ja jotain aivan uuttakin. Palaan näihin.

Eduskunnassa aikamoinen härdelli päällä. Näyttää siltä, että moni isompikin asia on raukeamassa, kun perustuslakivaliokunta ei ehdi kaikkia asioita läpi käymään ja myös meillä asiantuntijavaliokunnissa näyttää olevan ruuhkaa. Katsotaan mitä mm. kiistellylle jätelaille, autokatsastuslaille ja muutamalle muulle käy. Pidän teidät ajantasalla täälläkin missä mennään ja mitä pitkissä kokouksissa aikaan saamme.

Meillä ympäristövaliokunnassa on paraikaa myös työn alla ja käsittelyssä uusi Selkämeren kansallispuistohanke. Kustavista aina Merikarvialle ulottuva noin 160 kilometrin alueelle hahmoteltu luonnonsuojelualue on ollut kovassa vasta tuulessa pitkään. Mm. Varsinais-Suomen kunnat ovat sitä vastustaneet ja myös kalastajat. Tänään asia saikin yllättävän käänteen kun Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta linjasi, että Selkämeren kansallispuistoa ei tulisikaan laajentaa esityksen mukaan Satakunnan puolelta lainkaan Varsinais-Suomen puolelle eli ns. Vakka-Suomen alueelle. Maa- ja metsätalousvaliokunta totesi hankkeen vaarantavan alueen kalastuselinkeinon ja päätyi alueen supistamiseen.

Linjaus on kova vaikkakin maa- ja metsätalousvaliokunnalla on asiassa vain ns. lausunnonantajavaliokunnan rooli. Asia siis varsinaisessa päätöskäsittelyssä eli ns. mietintökäsittelyssä meillä ympäristövaliokunnassa. Itse voisin hyvin taipua maa- ja metsätalousvaliokunnan esityksen taaksekin. Mutta katsotaan miten asia etenee. Mielelläni kommenttejanne otan tästäkin aiheesta.

Tänään sivistysvaliokunnassa myös tv-ohjelmien ja muidenkin kuvaohjelmien valvonta-asia nitkahti eteenpäin. Jakelukanavien määrän kasvu ja ohjelmatulva aiheuttavat sen, että nyt olemme siirtymässä etukäteisvalvonnasta ja tarkastuksesta ns. omavalvontaan ja jälkivalvontaan. Pidän mallia varsin hyvänä ja toimivana ja olen vakuuttunut, että alan toimijat ovat myös tässä vastuullisia. Samalla uudistamme myös ohjelmien ikäluokituksien vaikutusta mm. niiden näyttämisaikoihin ja myös tärkeänä tuomme tv-ohjelmien tietoihin ja alkuun kuvatunnisteet jotka kertovat tietokonepelien tapaan millaista sisältöä ohjelma tarjoaa. Siis nopea vilkaisu logoihin kertoo karkeasti mitä on luvassa. Pelimaailmassa järjestelmä kulkee nimellä PEGI ja jotain vastaavaa tulee nyt siis myös tv-puolelle. PEGI:stä lisää löydätte täältä mm. kuvista ja logoista.

Mutta nyt jo ryhmäkokouskin takana. Siellä taloutta ja tulevaa verotusta puolueemme kantojen kautta ja sitten tutun vaisu kyselytunti. Yllättävän ponneton on Urpilaisen SDP ja toisaalta ei johtoryhmää edes paikalla näkynyt. Taaskaan.

Kello 21.38 ja aika suunnata kotiin. Päivä siis venyi pitkäksi tässä töiden parissa. Istunnon jälkeen vielä kirjoitustöitä aikamoinen kasa ja hieman tulevien tilaisuuksienkin puheiden ja alustusten suunnittelua. Kalenteri on sellaisen mukavan täydenoloinen. Ammatinvalintakysymys, sanoisi joku.

Mutta nyt siis istunto jo takana ja katse huomisessa.

 

 

 

 

Kommentit