Keskituloiselle lähes 550 euroa vuodessa lisää – Jyrki Katainen lupasi 800 miljoonan veroalet

Uutiset, keskiviikkona 30.07.2008

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen julkisti keskiviikkona 30. heinäkuuta esityksensä ensi vuoden valtion talousarvioksi. Tiedotustilaisuudessa Katainen kertoi, että ensi vuonna tuloverotusta kevennetään tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa keskituloiselle lähes 550 euroa lisää rahaa kuukaudessa. Myös eläkeläisten verotus kevenee selvästi.

– 35 000 euron tuloilla vuodessa jää käteen 540 euroa tätä vuotta enemmän. 15 000 euron tuloilla 216 euroa. Eläkeläisille vastaavat lisätulot ovat hieman suuremmat 219 euroa ja 662 euroa. Puhutaan siis erittäin merkittävästi muutoksesta, kiitteli kansanedustaja Timo Heinonen Jyrki Kataisen esitystä.

Merkittävänä parannuksena Heinonen piti myös sitä, että ensi vuonna pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja tullaan korottamaan. Korotus koskee myös sairauspäivärahoja ja kuntoutusrahoja.

– Nämä tuet tullaan korottamaan nyt työmarkkinatuen tasolle eli noin 21,7 euroon päivässä. Erittäin järkevästi kohdistettu tulonsiirto sitä eniten tarvitseville. Tällaista vastuuntuntoa minä arvostan.

Heinonen kiitteli myös perusopetuksen satsauksia

Jyrki Kataisen esitys pitää sisällään myös 20 miljoonan lisäpotin perusopetuksen laadun kehittämiseen. Koulupuolella myös ammattikoulutus saa lisää. Ammatillinen koulutus ja maahanmuuttajien koulutus saa esityksessä 15 miljoonaa euroa.

– Nämä panostukset ovat tärkeitä. On erityisen tärkeää, että nyt tehdään satsauksia perusopetukseen ja juuri siihen koulun tavalliseen arkeen. Se on paikka vaikuttaa parhaiten ennaltaehkäisevästi. Kun pystymme pienentämään perusopetusryhmiä niin se tietää lisäaikaa opettajalle myös opettaa ja myös puuttua erilaisiin ongelmiin, perusteli eduskunnan sivistysvaliokunnassakin vaikuttava Timo Heinonen lisäpanostuksia.

Ruuan alv alenee suunnitellusti

Jyrki Kataisen esityksessä hallitusohjelman mukaisesti lähdetään siitä, että elintarvikkeiden arvonlisävero alenee 12 prosenttiin. Vaikutuksiltaa muutos on merkittävä noin 500 miljoonaa euroa.

– Tämä on yhdessä sovittu ja on oikein, että siitä pidetään kiinni. Nyt on tärkeää vain huolehtia ja seurata sitä, että vaikutus tulee hintoihin eikä huku väliportaisiin. Hintojen on siis laskettava selkeästi. Tilannetta on syytä seurata ja asia vaatinee omaa työtä.

Loppusummaltaan 45,6 miljardin vuoden 2008 budjettiesitys on lievästi ylijäämäinen.

– Varmasti jotain tässä vielä tulee, mutta perustaltaan vastuullinen ja kannustava esitys.

Kommentit