Kesäkiertueen päätös Lahdessa – Kauppakeskus Triossa puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa

Blogi, perjantaina 23.08.2019

Tämän kesän Kesäkiertueeni huipentui tänään vielä Lahden vierailulle. Puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo oli Päijät-Hämeessä ja järjestimme yleisötilaisuuden Kauppakeskus Trion Sinuhe Kahvilaan. Tämä Kokoomus kuuntelee -tilaisuus päätti samalla kesäkiertueeni ja käänsi suunnan jo kohti syksyä ja myös osaltaan syksyn tapahtumia ja markkinoita.

Lahdessa tänään ihmisillä tuntui olevan todella paljon juteltavaa ja huoliakin. Montaa tuntui huolettavan suunta mihin Antti Rinteen hallitus on maatamme nyt viemässä. Epävarmuus taloudesta on kasvanut myös monien henkilökohtaisella tasolla ja pelko myös työllisyyden heikkenemisestä näkyi monissa keskusteluissa.

Eniten ehkä kiukkua aiheutti ministeri Krista Kiurun petetty lupaus 0,7 -sitovasta hoitajamitoituksesta. Vielä ennen vaaleja Kiuru kertoi sen olevan ”vain tuntien työ” ja ”yksi lause lakiin riittää”. Nyt kun hänellä olisi ministerinä tämä mahdollista tehdä niin tahtoa ei enää olekaan. Eräskin kahvilla käynyt oli todella kiukkuinen äitinsä puolesta, joka on ollut jo useamman vuoden hoivakodissa ja nyt sinne ei luvattuja hoitajamäärän parannuksia olekaan tulossa. Kiuru juuri kertoi, että 0,5 eli aiempi määrä tulisi olemaan velvoittava vielä pitkään eikä 0,7:ää näytä olevan tällä vaalikaudellakaan voimaan tulossa. Ymmärrän pettymyksen niin vanhusten kuin heidän omaisten, mutta myös hoiva-alan henkilöstön kohdalla.

Petetyt lupaukset myös koulutukseen ja sivistykseen puhuttivat Lahdessa, mutta kiitosta hallitus sai siitä, että tiestön korjauksia ollaan jatkamassa viime hallituskauden tapaan. Näihin kiitoksiin itsekin yhdyn. On tärkeää laittaa teitä kuntoon, mutta huolestunut sen sijaan olen siitä, että isot ratainvestoinnit näyttää Rinteen hallitus työntävän kauas tulevaisuuteen. Yli kymmenen vuoden pitkä työ mm. pääradan parantamiseksi ja kehittämiseksi näyttää nyt pysähtyvän ensi ja seuraavana vuonna, kun meidän aiemmin päätetyt työt saadaan valmiiksi. Tilanne tulee olemaan todella ongelmainen ja shokki myös monille radanvarsien kunnille ja asukkaille.

Huolta aiheutti myös Hämeen TE-Keskuksen suunnitelma lopettaa Heinolan toimipistettä. Heinolan piste palvelee siis koko Itä-Hämeen aluetta ja alasajo olisi selkeä palvelutason heikennyt. Lisäksi tämä olisi alueen työttömyysluvut ja runsaan pitkäaikaistyöttömien määrän vuoksi erittäin huolestuttavaa. Perusteena kuulemma Lahdessa olevat paremmat palvelut, mutta juurikin tälle kohderyhmälle olisi syytä olla kohtuu lähellä palvelut.

Itä-Hämeen alueen osalta tämä olisi siis selkeä palvelutason heikennys, jos vertaa muille alueille. Itä-Hämeessä kuitenkin tilastojen valossa selkeä tarve palvelulle. Lupasin ottaa asian esille eduskunnassa.

Lahdessa pidimme vielä järjestöväen illan. Erittäin onnistunut päivä ja hyvä tunnelma. Tuntuu, että Kokoomus kiinnostaa jälleen aivan uudella tavalla.

Kommentit