Vastuullinen vaihtoehto – Hyvästä taloudenpidosta, vahvistuvasta työllisyydestä ja osaamistason noususta pidettävä kiinni

Blogi, torstaina 22.08.2019

Antti Rinteen hallitus on esitellyt ensimmäisen ehdotuksensa ensi vuoden 2020 valtion talousarvioksi. Monessa mielessä esitys on huolestuttava ja on viemässä maatamme jälleen kasvavan työttömyyden ja laskevan työllisyyden, mutta myös ja osaksi tämän takia lisääntyvän velkaantumisen tielle. Hallitus näyttää olevan täysin toimeton työllisyysasian kanssa ja nostavan kätensä ylös jo ennen yhtään uutta toimenpidettä.

Samaan aikaan luvatut panostukset mm. koulutuksen on jäämässä murusiksi. Luvattua koulutusmiljardia ei näy. Sen tosin kaikki vastuulliset poliitikot tiesivätkin, että sellaista ei voi kukaan muu edes luvata kuin Vihreät oppositiopuheissaan. Mutta nyt koulutukseen ja osaamiseen suunnatut lisäpanostukset ovat jäämässä todella vaatimattomiksi. Jos työllisyyttä halutaan osaamiseen panostamisella vahvistaa niin se ei todellakaan tule tapahtumaan. Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle korkeakouluille vielä kesällä luvatun 60 miljoonan sijaan 15 miljoonan euron korotusta. Tästä 10 miljoonaa menisi yliopistoille ja vain viisi miljoonaa ammattikorkeakouluille. Hallitusohjelman mukaisesti vielä piti 40 miljoonaa ja ammattikorkeakouluille 20 miljoonaa lisätä heti ensi vuonna. Toivotaan, että budjettiriihessä tähän löydetään luvatut rahat.

Mutta iso huoli on siitä, että nyt pysähtyneen hyvän työllisyyskehityksen myötä koko Rinteen hallituksen hallitusohjelman pohja on murentumassa. Ja vaarana on se, että nyt jo päätetyt kaikki lisäpanostukset Rinteen hallitus tulee rahoittamaan kiihtyvällä lisävelanotolla. Myös valtion omaisuutta hallitus on myymässä ja laittamassa rahan juoksevien menojen tilkitsemiseen. Raha siis käytetään normaaleihin jokavuotisiin menoihin sen sijaan, että raha laitettaisiin esimerkiksi korkeakoulujen pääomittamiseen ja esimerkiksi pääradan ja muiden raideinvestointien ja välityskyvyn parantamiseen. Ne olisivat aitoja tulevaisuusinvestointeja.

Tänään aloitimme meidän kokoomuslaisen vaihtoehdon rakentamisen. Me tulemme vahvistamaan myös mm. yrittäjyyttä ja sen myötä työllisyyden kehittymistä. Tulemme myös pitämään huolta, että ihmisten työnverotus ei ensi vuonna kiristyisi hallituksen esityksen noin 500miljoonan kiristysten sijaan jne. Ohjaisimme rahaa myös koulutuksessa ja osaamisessa niin, että niiden panostusten vaikuttavuus olisi kertaheitolla merkittävä ja nopeavaikutteinen. Palaan näihin kun työmme valmistuu.

Nyt Pekkalassa. Rakennan vielä saunan 40-vuotisjuhlan kunniaksi uutta laituria. Nyt tehdään sellaista, että pitäisi kestää Hevosojan selän tyrskytkin. Huomenna sitten Lahteen Petterin kanssa. Kesäkiertueen loppurutistus vielä.

Kommentit