Kenelle lähipalvelut ovat rakkaimpia

Kynästä, maanantaina 20.08.2012

Syksyn kuntavaaleissa päätetään paljosta. Ei vähemmästä eikä enemmästä kuin kunnan tärkeimmistä peruspalveluista. Päiväkodeista, kouluista, kirjastoista, terkkareista, vanhustenhoidosta ja teistä. Sellaisista arjen ihan jokapäiväisistä jutuista.

Näistä palveluista keskusteltaessa aika usein kuulee jonkun toteavan, että te ajatte palveluita suuriin keskuksiin tai ne puolustavat lähikouluja. Tai te teette sitä ja ne tätä. Tosia on kuitenkin se, että keskustajohtoisissa maalaiskunnissa on tässä maassa lopetettu eniten kyläkouluja. Se siis siitä ideologisesta puolesta.

Ja tästä pääsemminkin itse asian ytimeen. Olen aivan satavarma, että ihan jokainen puolue haluaa turvata laadukkaat lähipalvelut tulevaisuudessakin. Mutta tärkein konsultti tässä on euro. Vain terve ja menestyvä kunta pystyy turvaamaan hyvät ja laadukkaat palvelut. Siksi Suomea pitää ja kannattaa nyt uudistaa.

Vai onko esimerkiksi järkevää, että nykyisen hallinnon ja kuntarajojen pakottamana lopetetaan kaksi pientä kyläkoulua kuntarajan molemmin puolin muutaman kilometrin välein? Eikö niistä olisi kuntalaisten ja lasten edun mukaan järkevintä rakentaa yksi elinvoimainen ja toimiva koulu alueen lapsille välittämättä kuntarajasta.

Minua ainakin ilostuttaa aina nähdessäni pienen kyläkoulun tai päiväkodin. Se on merkki elinvoimaisesta, kasvavasta, välittävästä ja menestyvästä kunnasta tai kaupungista.

Uudistetaan Suomea vastuullisesti.

Timo Heinonen

Kommentit