Jokainen tie on koulutie.
Noudata nopeusrajoitusta.
Liikenneturvan tämän syksyn kampanja kulkee näillä kahdella tunnuslauseella. Muistutus siis kuuluu, että ”jokainen tie on koulutie – noudata nopeusrajoitusta”.
Entisenä opettajana syksy aika pysäyttää. Muistan miten aikanaan teimme monena syksynä paikallisen Lopen MLL:n kanssa kampanjaa turvallisen koulutien puolesta kotikunnassani Lopella ja muistutimme mm. siitä, että suojatien pitää olla nimensä veroinen.
Kyllähän tämä kaikki siis lähtee loppujen lopuksi meistä aikuisista ja ennen muuta autoilijoista. Olen aivan sata varma, että jokaisessa kodissa käydään tänäkin syksynä läpi liikennesäännöt ja sen oman turvallisen koulutien reitti pelisäännöt. Ja varmasti muistutetaan moneen kertaan ja kerrataankin. Mutta en ole ollenkaan yhtä varma, että muistammeko me autoilijat ja muut tienkäyttäjät saman nyt syksyllä kun tuhannet koululaiset suuntaavat jälleen koulutielle. Ja uusia ekaluokkalaisia heistä on tavan mukaan se noin 60 000. Siis 60 000 uutta pientä lasta liikenteessä mukanamme jännittäen ensimmäisiä koulupäiviä ja ollen täynnä intoa ja kiirettäkin molempiin suuntiin. Kouluun oppimaan uutta ja näkemään uusia kavereita ja kotiinpäin kertomaan vanhemmille mitä kaikkea kivaa tänään uusi koulupäivä piti sisällään. Eli vaikka olisimme kuinka kodeissamme puhuneet valppaudesta ja tarkkaavaisuudesta ja vasemmalle ja oikealla –katsomisesta niin joskus se lapsen into ja halu voi unohduttaa nämä ja silloin meidän autoilijoiden vastuu on vieläkin suurempi. Siksi nyt syksyllä meidän pitää olla aivan erityisen valppaita. Varaudutaan siis myös siihen, että piskuinen koululainen tai isompikin voi joskus tehdä jotain yllättävää ja ennalta-arvaamatonta. Hiljetään siis vauhtia nyt erityisesti ja katsellaan tarkkaan ympärillemme.
Liikenneturvan koulusyksyn kampanjassa muistutetaan samalla, että ”taajamissa alhaisemmat nopeudet sekä ennaltaehkäisevät että vähentävät mahdollisten onnettomuuksien seurauksia. Jalankulkijan mahdollisuus jäädä henkiin heikkenee selvästi, kun auto törmää jalankulkijaan yli 40 km/t nopeudessa.”
Puhumattakaan muista liikkennesäännöistä. Esimerkiksi Liikenneturvan liikennekäyttäytymisen seurannoissa viime keväänä havaittiin yhden tai useamman auton ajavan päin punaista joka neljäs kerta liikennevalojen vaihtuessa. Mietitäänpä tätäkin nyt jokainen hieman.
Eli ollaan nyt valppaina me aikuisetkin. Ja ollaan valppaita läpi koko kouluvuoden. Ja muistetaan sekin, että lapsenne oppivat ennen muuta meidän vanhempien antamasta esimerkistä. Siitä esimerkistä mitä me annamme kodeissamme, mutta myös liikenteessä ja omassa perheen autossakin.
Tässä vielä Liikenneturvan vinkit vanhemmille turvalliseen koulumatkaan. Entisenä maikkana voin todeta, että aika hyvä paketti.
1.Valitse koulumatkaksi turvallisin reitti, joka ei välttämättä ole se lyhyin mahdollinen.
2.Harjoittele koulumatkan kulkemista yhdessä.
3.Käy lapsen kanssa läpi koulumatkan vaaralliset paikat ja anna hänelle ohjeet niissä toimimiseen. Neuvot kannattaa yhdistää aina tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten lapsen mielessä.
4.Tarkkaile lapsen liikkumista koulumatkalla ja varmista, että ohjeet ovat vielä mielessä muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta ja silloin tällöin myöhemminkin.
5.Lähekkäin asuvien ekaluokkalaisten vanhemmat voisivat harkita kävelevää koulubussia: lapset kokoontuvat aamulla ennalta sovittuun paikkaan ja kukin vanhemmista kävelee heidän kanssaan vuorollaan kouluun.
Otathan sinä haasteen vastaan ja olet vastuullinen tienkäyttäjä tänäänkin.
Timo Heinonen
kansanedustaja
km, luokanopettaja