Kellojen siirtelystä pitäisi luopua – Suomen pitäisi luopua kesäajasta.

Blogi, sunnuntaina 26.10.2014

Tein viime vuonna maamme hallitukselle esityksen, että voisimme hyvin luopua kesäajasta. Minusta kellojen kääntely on täysin turhaa ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Toivoin, että kesäaikaan siirtymisessä olisi huomioitu myös vaikutukset työelämälle, maataloudelle ja kotieläimille. Samalla silloin esitin, että maamme hallitus olisi tehnyt kattavan selvityksen mahdollisuudesta siirtää koulujen lomakausi alkamaan juhannuksesta. En siihen esitykseen sen syvemmälle nyt mene, mutta totean, että olen edelleen sitäkin mieltä. Mutta silloinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) tyrmäsi kellojen siirtämisen ja myös opetusministeri Krista Kiuru (sd.) piti koululaisten lomista nykykäytäntöä hyvinä, eikä innostunut ehdotuksestani.

Viime keväänä mietin jälleen tätä kellorumbaa ja niin mietin tänäänkin. Ja olen muuten saanut enemmän kuin varmaan mistään muusta asiasta palautetta tästä. Teitä on ollut paljon joille rytmin muutos aiheuttaa jopa terveydellisiä oireita ja myös monia joiden esimerkiksi lehmät kärsivät urakasta. Ja myös business-maailmassa on kääntelyä pidetty turhana jne. Niin ja nythän myös Venäjäkin päätti siirtyä yhteen aikajärjestelmään eli heilläkään ei enää kelloja väännellä.

Meillä siis siirrytään kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja poistumme kesäajasta näin lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Suomen ottaessa kesäajan toisen kerran käyttöön vuonna 1981 sitä perusteltiin energian säästöllä auringonvalon riittäessä myöhempään sekä aikaeron säilyvyydellä tärkeimpiin kauppakumppaneihin. Mutta nykyisin työelämä toimii 24/7-periaatteella, ja niin sanotulla virastotyöajalla ei ole enää suurta merkitystä digitalisoituneessa globaalissa tietoyhteiskunnassamme.

Muutama vuosi sitten aikaeromme Venäjään kasvoi kahteen tuntiin, kun tärkeä naapurimaamme otti kesäajan käyttöön pysyvästi. Nyt siis maa siirtyi pysyvästi talviaikaan eli ongelma säilyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan kesäaikaan siirtyminen häiritsee myös yöunta tekemällä siitä katkonaista sekä kevyempää vaikuttaen samalla vireystasoon sekä työtehtävien suorittamiseen. Unitutkijat uskovatkin, että kellojen siirtelyllä hankaloitetaan väestön rytmejä siinä määrin, että kesäaikaan siirtymisestä saatavat hyödyt eivät ole sen arvoisia. Kellojen siirtämisestä johtuvat häiriöt havaitaan helpoiten kiireisessä ja vaativassa työssä, ja lisäksi ne aiheuttavat fyysisiä sekä psyykkisiä oireita. Tutkimuksissa onkin havaittu, että esimerkiksi sydäninfarktien määrä lisääntyy aina keväisin ja syksyisin kelloja siirrettäessä.

Kellojen siirtämisestä aiheutuu myös paljon vaivaa ja sekaannuksia, ja lisäksi se kuormittaa yhteiskuntaa sekä yksilöä. Kesäaikaan siirtyminen on usein ongelma myös eläinten parissa, erityisesti maatalousaloilla. Eläimet eivät yleensä omaksu kesäaikaa, vaikka ympäröivä yhteiskunta muuttaisi elämänrytmiään. Tuotantoeläimien rytmiä pyritään tiloilla muuttamaan porrastetusti, mutta tästäkin huolimatta ajan muutos voi olla liian suuri rasitus. Tiettyihin ruokinta- ja lypsyaikatauluihin tottuneet eläimet kärsivät kesäaikaan siirtymisestä, ja muutos on havaittavissa esimerkiksi maitotuotoksen laskuna ja stressitason nousuna. Kesäaikaa perustellaan sillä saavutettavilla hyödyillä, mutta todellisuudessa näitä hyötyjä ei voida tieteellisesti todistaa.

Tutkimusnäyttöä on taas sen puolesta, että kellojen siirtäminen kesäaikaan aiheuttaa pelkästään haittaa. Olen siis edelleen sitä mieltä, että kellojen siirtelystä ja näin ollen kesäajasta meidän tulisi luopua. Mitä mieltä te olette? Uusin esitykseni jos saan teiltä riittämiin tukea ajatukselle?

….

Kello 19.12 ja kotona. Tänään salibandyä perheen kanssa ensin Lopella Elmolassa ja sitten Riihimäen Urheilutalolla. Iltapäivällä vielä kävin katsomassa Loppijärven hoitokalastustalkoita. Sieltä kalaa nyt poikkeuksellisen vähän ja talkoot loppui ennen kuin oikein alkoivatkaan. Mutta keskiviikkona sitten katsotaan uudestaan haalarit jalassa tuleeko tonni vai viisi.

Ja kyllä tämän päivän hienoimmat hetket elettiin jännitettäessä Helsinki International Horse Shown GP-finaalia. Anna-Julia Kontio ratsasti upean finaalin. Sveitsiin kuitenkin kolmoisvoitto, mutta Juulin meno ja viikonloppu loi uskoa, että hänestä tulee vielä joskus GP-voittaja. Ja välttämättä siihen ei mene pitkään.

Hieno Horseshow viikonloppu sai näin arvoisensa lopun. Suuri kiitos vielä. Kolme mahtavaa päivää sain olla paikanpäällä ja jännittää ja nauttia. Kiitos kaikille. Mutta nyt ilta kotona ja jos vaikka saunaan. Huomenna aamusta Lahteen ja illalla kunnanhallitus niin ja…

Illansuussa Lopen Seurakuntavaalikahvit maanantaina 27.10. klo 16-18 Lounastuvassa. Tervetuloa tapaamaan loppilaisia ehdokkaita ja nauttimaan pullakahvit.

Kommentit