Helsinki International Horse Show 30. juhlatapahtuma palautti HIHS;n hengen. Kolme upeaa kilpailupäivää jo takana.

Blogi, lauantaina 25.10.2014

Horse Show teki tietyllä tavalla paluun juurilleen. Aikanaanhan 1984 kilpailu alkoi Helsingin Messukeskuksessa ja oli sitten pitkään Hartwall Areenalla ja nyt 30. juhlakilpailu tai -tapahtuma järjestettiin Helsingin vanhassa jäähallissa. Missä Horse Show sitten palasi juurilleen? Ehkä ainakin tunnelmassaan ja siinä, että me katsojat pääsimme jälleen seuraamaan yhtä mielenkiintoisinta osaa kilpailuista eli ratsukkojen verryttelyä. Näin oli aikanaan Messukeskuksessa ja niin nyt myös jäähallilla. Ja verkka-alue olikin erittäin suosittu paikka varsinkin päivällä kun maailman parhaat esteratsastajat valmistautuivat päivän pääkilpailuihin. Aamulla taas sain hyvinkin rauhassa ja aika-ajoin lähes yksin seurata miten kouluratsastajat ratsastavat hevosensa alleen valmiiksi vaativiin koululuokkiin. Upeita hetkiä ja tällaiselle ratsastajalle erittäin mielenkiintoista katseltavaa.

Eilen illalla jäähallilla kilpailuja seurasimme ja tänään sitten minulla jo kolmas päivä hallilla. Valtavasti tuttuja niin Ratsastajaliitosta, Ypäjän Hevosopistolta, Harjusta kuin ravimaailmastakin. Ja meitä kaikkia siis yhdisti rakkaus hevosiin. Mukavia juttutuokioita niin ratsastajien vanhempien, valmentajien, opettajien kuin itse kilpailijoiden kanssa. Ja itseasiassa aikalailla kaikki tyytyväisiä tähän uuteen tapahtumapaikkaan. Vain ehkä hieman hevosten tallipaikat keräsivät kritiikkiä, mutta muuten kaikki tyytyväisiä niin kentän kuin katsomonkin puolella. Ja tänään jo upeasti katsomot täyttyivätkin ratsastuksen ystävistä ja tunnelma kohosi sen mukaan.

Aikanaan sain itse tutustua Anna-Julia Kontioon ja kutsuin hänet myös nuorena ratsastajana asiantuntijaksi eduskuntaankin sivistysvaliokuntaan. Juuli kävi yhdessä 800-metrin juoksijan Mikko Lahtion kanssa silloin kertomassa mitä he toivoisivat valtiolta huippu-urheilu-uransa tukemiseen. Ehkä se pää viesti oli silloin, että rahaa rakenteista ja hallinnosta enemmän läpimurtoa hakeville nouseville urheilijoille. Ja näin itseasiassa Juulin ja Mikonkin ajatusten ja ideoiden mukaan olemme nyt viime vuosina veikkausvoittovaroja kasvavassa määrin jakaneetkin ja sama trendi jatkuu. Ja onhan se ehdottomasti parempi laittaa raha urheiluun ja liikuntaan kuin betoniseiniin ja johtajiin.

Tänään kansainvälinen kouluratsastus huipentui lauantaina Grand Prix vapaaohjelmaan kolmen tähden tasolla Helsinki International UB Horse Show’ssa. Luokan LähiTapiola GP Freestyle voitti Ruotsin Mads Hendeliowitz ratsullaan Weihenstephaner tuloksella 74,10 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Hallitseva Suomen mestari, MM-ratsastaja Eevamaria Porthan-Broddell ratsasti upeasti toiseksi ennen Elisabet Ehrnroothia.

Estekisassa Anna-Julia kontion puoliso Martin Fuchs ratsasti uusinnan kautta voittoon. Itseasiassa parinskunnasta molemmat nähtiin taistelemassa uusinnassa vielä voitostakin. Päivän esteratsastuksen 160 senttimetrin GP-luokan voiton nappasi sveitsiläinen Martin Fuchs hevosella PSG Future. Juulille pari pientä virhettä uusinnassa ja putoaminen 12. Martin totesi hallilla, että ”Hienoa, että juuri täällä Helsingissä tuli tämä ensimmäinen viiden tähden GP-kilpailun voitto, sillä Suomi on minulle kuin toinen kotimaa.”

Suomalaisista Satu Liukkonen ja Celestine sijoittuivat 16:nneksi. Sebastian Numminen ratsasti Cue Channalla 26:nneksi, Jessica Timgren oli Vaillantilla 32:s, Lotta-Riikka Rintamäki / Cosma Shiva oli 36:s ja Mikko Mäentausta ratsullaan Quenaro 39:s. Hienoja ratsastajia. Ja upeita hevosia. 

Upea Helsinki International Horse Show päivä nyt minun osalta takana. Huikeita suorituksia ja hienoja hetkiä vaikka hieman parempaa Juulilta odotin tämän päivän pääkisassa. Mutta huomenna sitten kympin kärkeen ja toivottavasti vielä paremminkin. Huomenna nimittäin kilpailun pääpäivä ja kovin kilpailu. Ja tunnelmakin varmasti silloin vieläkin korkeammalla.

Suuri kiitos jos tässä kolmen päivän jälkeen Tom Gordinille joukkoineen upeasta tapahtumasta. Ja suuri kiitos myös Ratsastajaliitolle Fred Sundwallin johdolla kuin myös Ypäjän Hevosopiston väelle Petri Mellerin kanssa. Hienoja juttuja ja hienoa muistoja rikkaampana jälleen tämän viikonlopun jälkeen olemme kaikki. Ja huomenna sitten jännitämme 

 

Kommentit