Kauppojen ja kampaamoiden ja partureiden aukiolo vapautuu – Oikeus vapaapäivää kauppakeskuksissa säilyy

Blogi, torstaina 22.10.2015

Tänään hallitus antoi esityksensä vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista anetun lain kumoamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että nämä liikkeet saavat jatkossa itse päättää aukiolostaan. Lakiin kuitenkin jätettäisiin kauppakeskuksissa toimivien pienyrittäjienn oikeus pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa. Tällä varmistetaan se, että kauppakeskus ei edes vuokrasopimuksen ehdoin voi pakottaa pitämään kaikkia liikkeitä auki seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden. Tämä on tärkeä oikeus ja turva erityisesti yksinyrittäville, mutta myös pienille muillekin yrityksille ja liikkeille.

12105726_10153721538016670_833277382334444123_n

Aloitin nyt myös Etelä-Suomen Sanomissa kolumnistinä. Tässä ensimmäinen Vierailija-kirjoitukseni Etlarissa.

Itse olen jo pidempään kannattanut tätä uudistusta. Itseasiassa oma kantani asiaan vahvistui myönteiseksi silloin kun hallitus avasi kauppapaikat huoltoasemien yhteyteen. Minusta ei ole millään tavalla enää sen jälkeen ollut perusteltua vaatia kauppiasvetoista ruokakauppaa pitämään oviaan kiinni kun samaan aikaan ABC:n huoltoasemalla S-Market toimii eri pelisäännöillä. Esimerkiksi Riihimäeltä löytyy esimerkki missä aukiololainsäädäntö on ollut erilainen vain muutaman sadan metrin erolla toimivalla ABC:n S-Marketilla ja K-Market Vuorisella. Nyt tämä korjaantuu ja kumpikin saa päättää itse koska kauppaa kannattaa pitää auki.

Ja onhan meidän nykyinen kauppojen aukiololainsäädäntö muutenkin kovin koukeroinen ja vaikeaselkoinen ja vaikeasti perusteltukin. Aukiolo riippuu kaupan sijainnin lisäksi kaupan koosta, toimi-alasta, myytävistä tuotteista, myytävistä palveluista jne. Ja lisäksi totta kai kalenterista ja kellostakin. Hulluutta on ollut esimerkiksi se, että juhannushäihin kampauksen tekevä parturikampaaja on joutunut hakemaan tähän asti poikkeusluvan Lapin ELY:ltä yhden kampauksen tekemiseen. 200 euron hintainen lupa on tehnyt toiminnasta mahdotonta. Ja eihän sitäkään ole voinut järjellä perustella, että Lapin yksi virkamies tietää paremmin kannattaako Hämeenlinnassa loppiaisena tai pyhäinpäivänä pitää kauppaa auki kuin paikallinen yrittäjä ja kauppias. Ja hulluutta on ollut sekin, että kansanedustajakollegat ovat käyneet kyllä kampaajalla itsenäisyyspäivän juhlia varten vaikka lainsäädäntömme kieltääkin kampaamon aukiolon itsenäisyyspäivänä. Jatkossa ei kiellä.

Ja kaiken tämän päälle kun ottaa sen, että nettikauppaa ei sääntele mitkään aukiolorajoitteet vaan ne toimivat 24/7 niin on oikeus ja kohtuus, että erilaiset kaupat tuodaan tässäkin samalle viivalle. Enkä tietenkään tarkoita sitä, että pienen kaupan pitäisi olla 24/7 auki, mutta sitä, että emme sentään hyvinä kauppapäivinä ja loma-aikoina kaupan aukioloa enää lainsäädännön mahtikäskyllä kiellä. Uskon, että perinteisen kaupan kilpailukyky suhteessa verkkokauppaan siis tällä vahvistuuu.

 

Ja onhan tällä myös työllisyysvaikutuksiakin. Asian valmistellut työ- ja elinkeinoministeriö arvioi uudistuksen lisäävän kaupan alan yritysten valmiutta tarjota työtunteja nykyisille työntekijöille ja valmiutta palkata uusia koko- ja osa-aikaisia työntekijöitä. Ja palveleehan tämä myös meitä kaupan asiakkaitakin. Hyvä niin.

Kello 17.56 ja nyt eduskunnan työhuoneessa kuppi kahvia. Takana jo valiokuntien kokoukset ja Kokoomuksen työvaliokunta ja ryhmäkokous sekä eduskunnan kyselytunti. Nyt vielä illalla tarkoitus esitellä tuo rikos & rangaistus -lakialoitekolmikkoni ensimmäinen lakialoite missä esitän sitä, että raiskauksesta tuomittaisiin jatkossa aina ehdoton vankilatuomio ja törkeän raiskauksen määritelmää tiukennettaisiin uhrin näkökannalta myönteiseen suuntaan. Esittelypuheenvuoroni voitte kuunnella tänään jonkun ajan päästä suorana myös eduskunnan Verkko-tv:stä.

Kello 21.24 ja juuri eduskunnasta kämpille. Täysistunto päätökseen ja oli mukava saada esitellä oma lakialoite. Se keräsikin vain kiitosta ja kannatusta yli puoluerajojen keskustasta perussuomalaisiin ja vasemmistoon asti. Nyt lakialoitteeni etenee lakivaliokunnan käsittelyyn ja toivottavasti myös sieltä päätöksentekoon. Nyt on korkea aika tehdä eduskunnan muutoksia raiskaustuomioihin ja tämä lakialoitteeni siis muuttaisi lakia niin että raiskauksesta seuraisi jatkossa aina ehdoton vankeustuomio. Lakialoitteeni tulee pian eduskunnan sivuille ja sen löydätte halutessanne helpoimmin täältä kotisivuiltani Eduskuntatyö-valikon kautta.

Huomenna uusi työpäivä ja illalla sitten Helsinki International Horse Showhun vieraaksi. Hevosvoimien juhlaviikonloppu edessä.

Kommentit