”Kärsivää ihmistä ei kunnioiteta tippaakaan” – Tulen esittämään eutanasia-kansalaisaloitteen hyväksymistä

Blogi, sunnuntaina 08.04.2018

”Minusta tätä kärsivää ihmistä, jonka elinpäivät ovat tiedossa, ei kunnioiteta tippaakaan. Se on vastuunpakoilua”

Näin kommentoi ministeri Iiro Viinanen Ilta-Sanomille tietoa, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää hylättäväksi kansalaisaloitetta eutanasiasta. Iiro totesi samassa, että ”Toivoin, että aloite olisi edennyt. Eutanasia on vapaaehtoinen toimenpide ja monen kynnyksen takana. Kyllä asia olisi pitänyt pystyä päättämään eduskunnassa.”

Olen Iiron kanssa täysin samaa mieltä ja niin oli muuten vaalikoneissa valtaosa nykyisistä kansanedustajistakin. Liki 60 prosenttia kansanedustajista asettui vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikonevastauksissaan eutanasian sallimisen kannalle.

Yle oli käynyt marraskuussa 2016 läpi vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikonevastaukset ja paljasti , että ”istuvien (lue nykyisten) kansanedustajien selkeä enemmistö olisi vaalikonevastauksiensa perusteella valmis hyväksymään eutanasian. Vaalikoneen väitteen ”parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan” kanssa täysin samaa mieltä on 19,5 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 40 prosenttia kansanedustajista. Yhteensä eutanasiaa kannattaa 59,5 prosenttia kansanedustajista eli 119 edustajaa. Hallituspuolueiden 124 kansanedustajasta yli puolet eli 68 kannattaa eutanasia. Vastustajia hallituksen riveissä on 44. Lopuilla 12 edustajalla ei ole kantaa kysymykseen. Opposition 76 kansanedustajaa puolestaan jakautuvat 51 kannattajaan, kahteen kannattomaan ja 23 vastustajaan. Vasemmistoliitto on selkeästi eutanasiamyönteisin puolue. Sen kansanedustajista kaikki kannattavat vaalikonevastauksissaan eutanasiaa. Eduskuntaryhmistä toiseksi myönteisimmin eutanasiaan suhtautuvat vihreät, joista valtaosa kannattaa eutanasiaa.”

”Hallituspuolueiden kansanedustajista keskustalaiset kallistuvat ryhmänä hiuksen hienosti eutanasiaa vastaan. Keskustan edustajista eutanasiaa kannattaa 22 ja vastustaa 23. Kokoomuslaiset ovat hallituksen eutanasiamyönteisin ryhmä. 37 kokoomusedustajasta 27 kannattaa eutanasiaa. Vastustajia ryhmästä löytyy kahdeksan ja kahdella edustajalla ei ole kantaa kysymykseen. Myös suurin oppositiopuolue SDP on eutanasian kannalla. Puolueen 35 kansanedustajasta 20 on vaalikoneen väitteen kanssa jokseenkin tai täysin samaa mieltä. Vastustajia demareissa on 14. Yhdellä demariedustajalla ei ole kantaa.”

Lainaukset siis Yle uutisesta missä heidän toimittaja oli käynyt läpi vaalikonevastaukset viime eduskuntavaaleista.

Iiro oli eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen näkyvimpiä puolestapuhujia. Aloite keräsi puolessatoista kuukaudessa 63 000 allekirjoitusta. Iiro totesi Ilta-Sanomille, että jos katsotaan, miten saattohoito tai ihmisen loppuhoito tapahtuu tänä päivänä. Häneltä lopetetaan ruokinta ja nesteytys, se on pari viikkoa ja hän on kuollut. Pidetään morfiinilla ja muilla lääkkeillä kivuttomana. En tiedä, onko se ihmisenarvoista kuolemaa.

Eutanasian lisäksi meidän tuleekin kehittää ja parantaa myös saattohoitoa. Pitää kaikkien muistaa, että eutanasia ei ole vaihtoehto huonolle saattohoidolle eikä edes hyvällekään.

Tulenkin esittämään eduskunnan palautekeskustelussa, että kansalaisaloite tulee hyväksyä ja ryhtyä välittömästi lainsäädäntömuutoksiin niin, että nykyinen eduskunta ehtii vielä päättää asiasta mitä valtaosa kansanedustajista on myös kannattanut.

Kello 21.21 ja päivä ja viikonloppu paketissa. Tänään jo hieman työasioita, mutta ehdin kuitenkin onneksi myös hieman puutarhahommiin ja lapsen kanssa pyöräilemäänkin. Kevättä siis ilmassa.

Huomenna jatkamme Aino-Kaisa Pekosen ja Tarja Filatovin kanssa Politiikan Värisuora -kierrostamme. Tällä kertaa politiikkaa ylipuoluerajojen Hämeenlinnassa, Forssassa ja Riihimäellä. Tervetuloa mukaan! Olitpa sitten puolesta, vastaan tai jotain siltä väliltä.

 

 

Kommentit