Kansanedustajien Kyselytunti RiLu:lla – Nuoret haastoivat meitä hyvin

Blogi, maanantaina 25.02.2019

Riihimäen Lukion nuoret olivat tehneet hienon tilaisuuden entiselle omalle lukiolleni eli Riihimäen Lukiolle.

Nämä taulut aina sykähdyttäviä lukea ja toivottavasti niiden kautta muistot säilyvät ja muistetaan historiamme.

Tänään jatkoimme uutta Kansanedustajien Kyselytunti -sarjaamme Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa Riihimäellä. Itsekin aikanaan kirjoitin ylioppilaaksi juuri RiLusta eli Riihimäen Lukiosta ja sama hieno tunnelma opinahjossa edelleen. Tänään auditorio lähes täynnä lukion tokaluokkalaisia ja erinomaisen hyviä kysymyksiä ja haastoakin. Erityisesti pidin siitä, että nuoret eivät laskeneet meitä helpolla eivätkä kelpuuttaneen kaikille kaikkea ja paljon lisää -tyyppisiä vastauksia vaan kysyivät, että mitenkäs sitten vanhustenhoito jne. Ja myös niin, että kumpaan panostaisimme enemmän nuoriin vai ikäihmisiin. Itse vastasin tähänkin eilenkin kertomani Iiro Viinasen opetuksen mukaan eli en luvannut kumpaankin lisämiljardeja vaan kerroin, että tarvitaan lisää hoitajia vanhustenhoitoon ja myös lisää valvontaa ja tiukempaa lainsäädäntöä, mutta tarvitaan myös panostuksia varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon ja ammattikouluunkin. Mutta niistä mikään ei ole miljardeja vaan oikeasti kohdennettuja panostuksia esimerkiksi maksuttoman 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksen kautta, peruskoulun luokkakokojen ja erityisopetuksen vahvistamiseksi, ammattikoulujen lähiopetuksen turvaamiseksi ja lukio uudistusten korjaamiseksi. Nekin maksavat, mutta ovat kohdenttuja ja todella akuutteja muutostarpeita, jotta huomennakin pärjäämme.

Myös peruskoulun puolelta kantautuu huolia siitä, että nyt luokat ovat liian suuria tähän malliin missä myös erilaista tukea ja erityisopetusta tarvitsevat lapset on integroitu samaan luokkaan. Tästä olin huolissani jo silloin kun tätä mallia innolla ajettiin eteenpäin ja nyt on väistämätöntä ottaa korjausliike. Vähintä on se, että luokkakoko määritellään tai aikuisten/ opettajien määrä määritellään sen mukaan kuinka monta erituen saajaa luokassa on.

Ammattikouluihin pitää lisätä myös resursseja niin, että opetus voidaan hoitaa ammattiinsa koulutettujen opettajien toimesta. Tarvitaan myös lakiin kirjattu takuu riittävästä lähiopetuksesta. Se voi jonkin verran vaihdella alan ja ammatin mukaan, mutta ei kukaan opi kotona olemalla. Näin hieman kärjistäen. Eikä vastuuta voida vierittää työssäoppimispaikoille ja yrityksiin. Silloin vain parhaat pärjäävät se ei meidän kaltaiselle maalle riitä.

Lukioissa korjaisin välittömästi tätä jatko-opintoihin hakujärjestelmää. Nyt lukioista kantautuu viestiä, että nuoret eivät enää valitse taito- ja taideaineita vaan kaikki valitsevat pitkän matematiikan ja moni kemiankin vain sen takia, että niistä saa parhaat pisteet suoraan hakeutumiseen jatko-opintoihin riippumatta siitä mitä yliopistossa hakeutuu opiskelemaan. Pitää siis saada aikaan malli missä myös taito- ja taideaineet antavat pisteitä ja ennen muuta reaaliaineista ja muista ne jotka ovat osa sitä mihin jatko-opintoihin hakeudutaan. Ei matematiikalla yhteiskuntatieteelliseen vaan yhteiskuntaopilla ja historialla jne. Ymmärrätte mitä tarkoitan. Ja myös pääsykoejärjestelmä pitää ylläpitää toisena vaihtoehtoisena tienä kaikille nuorille. Omat haaveet ja ajatukset saattavat muuttua matkan varrella niin kuin minullakin. Ei tullut Heinosta journalistia (tai tuli itse oppinut) vaan tuli opettaja. Hauska tarina senkin takana ja Niinistön suku liittyy siihenkin.

Riihimäen lukiolaiset kysyivät myös politiikasta laajemmin ja siitä miten saisimme nuoret kiinnostumaan siitä paremmin. Ja esillä myös autoilu ja liikenne ja nuorten syrjäytyminenkin. Erinomaisen hyvä paneeli ja keskustelu tämäkin. Kiitos RiLu! Kerran rilulainen aina rilulainen! Terveisin Riemuylioppilas vm 2044!

Tämän näköinen nuorimies aikanaan painoi valkolakin päähänsä Riihimäen Lukiosta.

….

Nyt työpäivä muuten jo täydessä vauhdissa. Eduskunnassa StV ryhtyi käymään läpi sote-materiaalia. Aika näyttää tiukalta ja vaikka EU-notifikaatiota ei perustuslakivaliokunta edellyttänytkään niin pahalta näyttää, että muuten aikataulu homman voi kaataa. Monissa kunnissa tilannetta odotetaan kauhunsekaisin tunnelmin ja osassa myös odottavin. Kuulemma ns. rajoittamislakien pohja murenee tai poistuu jos Sote/Maku -kaatuu ja silloin kunnat voivat tehdä täysin vapaasti ulkoistuksia varmistaakseen omat lääkäripalvelunsa ja myös muut hoivapalvelut tulevaisuudessakin. Aikaikkuna siis on ainakin hetken auki keväällä ja tätä varmasti tullaan käyttämään. Soten kaatuminen siis ehkä kiihdyttää sote-ulkoistukset uusiin ennätyksiin. Ja toisaalta moni kunta pelkää, että niiden omat rahat ja hartiat eivät kestä hoivakustannusten nopeaa kasvua ja saattaa olla uusi aalto kriisikuntien historiassa tulossa.

Mielenkiintoista siis nähdä mitä kevät tuo tullessaan. Tänään illalla meillä vielä Lopella kunnanvaltuuston kokous. Kokouksessa esillä mm. Lopen jätehuoltokysymys jälleen kerran ja myös muutamia muita isompia asioita.

Kello 29.34 ja Lopen kunnantalolta kotiin. Valtuustolta päätökset muutamien äänestysten kautta. Isoimpana asiana sain tänään nuijia päätökseen uuden Läyliäisten ja Maakylän osayleiskaavan. Alueelle tulee näin  261 uutta tonttia pääasiassa yksityisten maanomistajien maille.

Toivottavasti Klaukkalan ohikulkutie lisää vielä alueen vetovoimaa ja saamme pian myös alueen bussiasian kuntoon. Tavoite, että jo seuraavassa kunnanhallituksessa voisi asian päättää.

Valtuusto päätti tänään yhden äänen erolla perua myös eropäätöksen Kiertokapulasta. Kova kolaus paikalliselle yrittäjyydelle ja kädenojennus ulkomaisille pörssiyhtiöille. Siksi ihmettelinkin, että tätä kannattivat vasemmistoliitto ja SDP ja ratkaisijoina sitten osa keskustasta. Kokoomus, Ps ja osa keskustalaisista onneksi yrittäjyyden takana, mutta katsotaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Ylikansalliset jätit näyttävät nyt jyräävän.

Huomenna jatkuu eduskunnassa. Soten vaikeuskerroin näyttää vaan pahenevan.

Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmä puolusti tänään yhtenäisenä paikallista yrittäjyyttä ja ihmisten vapautta valita itse jätekuljetusten yrittäjänsä. Ylikansalliset jäteyhtiöt nyt voittivat SDP, Vasemmiston, Vihreiden ja enemmistön keskustan turvin. Tosin vain yhdellä äänellä. Mielenkiintoista nähdä oliko tämä jo viimeinen näytös tässä.

Kommentit