Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) ja Kokoomuksen osaamisen ja sivistyksen verkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) vaativat parannuksia opintotukijärjestelmään.
Nykyinen opintotukijärjestelmä on repaleinen ja jälkeenjäänyt. Opintotuen pitäisi turvata päätoimisen opiskelun aikainen toimeentulo, mutta toisin kuin esimerkiksi työeläkkeet ja työttömyyskorvaus, opintotukea ei ole sidottu indeksiin. Toistuvat vaatimukset opintotuen korottamisesta nousevat esiin muutaman vuoden välein tuen ostovoiman laskiessa.
Sinivihreä hallitus nosti opintotukea 15 prosentilla vuonna 2008. Edellisen kerran opintotuen määrää oli korotettu vuonna 1992, jonka jälkeen elinkustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Samalla hallitus lunasti myös opiskelijoiden toiveen tulorajojen korotuksesta 30 prosentilla. Vahasalo ja Heinonen ovat tyytyväisiä hallituksen toimiin, mutta muistuttavat, että koko järjestelmä kaipaa remonttia.
– Opintotuki on sidottava indeksiin, Vahasalo vaatii. Vain näin päästään eroon alituisesta tasokorotuksia koskevasta kädenväännöstä.
Toinen epäkohta ovat tulorajat, jotka vaikuttavat siihen, kuinka paljon opintotukea opiskelija voi vuoden aikana nostaa. Vahasalon ja Heinosen mukaan työteon pitää olla aina kannattavaa. Nykyinen järjestelmä kuitenkin pakottaa opiskelijat joko köyhiksi tai täysipäiväiseen työntekoon ilman opintotukea.
– Tulorajat ovat aikansa eläneitä, Heinonen sanoo. Miksi meidän tarvitsee valvoa, mitä opiskelijat tekevät esimerkiksi viikonloppuisin ja rangaista heitä työnteosta? Tulorajojen sijaan pitäisi keskittyä opintojen etenemisen seuraamiseen.
Indeksiin sitominen turvaisi opiskelijoiden perustoimeentulon. Tulorajojen poistaminen puolestaan kannustaisi hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana sekä vähentäisi tukien palautuksiin ja tulovalvontaan liittyvää byrokratiaa. Vuosittain yli 40 000 opiskelijaa palauttaa opintotukea, koska heidän tulorajansa ovat ylittyneet.
Lisätietoja:
Raija Vahasalo, puh. 050 511 3090
Timo Heinonen, puh. 050 5122 760