Kansanedustaja Timo Heinonen: Veteraanien kuntoutusrahojen riittävyys varmistettava budjettiriihessä

Uutiset, lauantaina 04.08.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen pitää välttämättömänä, että budjettiriihessä varmistetaan myös tulevalle vuodelle riittävät määrärahat veteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutukseen.

-Vaikka veteraanien määrä laskeekin niin samaan aikaan myös heidän keski-ikä nousee. Tämä tarkoittaa myös hoivan ja hoidon määrän kasvua. Veteraanikuntouksen määrärahat tulee pitää riittävällä tasolla niin, että jokainen sotiemme veteraani, Lotta ja heidän puolisonsa pääsevät kuntoutuksen ja saavat tarvitsemansa hoidon, toteaa Timo Heinonen.

Veteraaneja oli vuoden 2018 alussa vielä joukossamme 14 000, heistä sotainvalideja  lähes 2 000. Kunniakansalaistemme keski-ikä on 93 vuotta.

-Ensi vuonna veteraanien määrä putoaa arvioiden mukaan jo reilusti alle 9000 ja siitä edelleen noin kahden tuhannen miehen vuosivauhdilla. Viimeinen iltahuuto kutsuu siis veteraanejamme, muistuttaa Heinonen.

Heinonen esittää, että kaikille sotiemme veteraaneille voitaisiin jatkossa taata samat palvelut. Nykyisin sotainvalidien tuet ovat muita veteraaneja paremmat.

-Nuorina valtio käski ja nämä miehet ja naiset tottelivat ja lähtivät puolustamaan isänmaataan. Isänmaan on kannettava heistä vastuu loppuun asti. Nyt ei enää kyse ole suurista rahoista vaan velvollisuudestamme. Toivon, että löytyisi kaikkien puolueiden kanssa yhteisymmärrys tästä, että kaikki sotiimme osallistuneet tuodaan lopulta samalle viivalle. Heidän ikänsä on jo yksin niin korkea, että se vaatii hoitoa ja hoivaa, vetoaa Heinonen.

Kommentit