Kansanedustaja Timo Heinonen: Vankien vaarallisuusarvioinnin tulee estää vaarallisen vangin vapautuminen

Uutiset, torstaina 03.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa edelleen tiukentaa prosessia vakavista väkivaltarikoksista vapautuvien vankien vapautumisessa. Heinonen on vaatinut toimia jo alkuvuodesta 2012 lähtien ja tämän jälkeen joitain korjauksia onkin tehty.

-Käytännössä vasta sitten kun oikeusministeriksi tuli Antti Häkkänen (kok) niin tässä alkoi tapahtua. Nykyisin vaarallisuusarviointeja tehdään mm. myös muillekin kuin elinkautisen saaneille. Ongelma on kuitenkin edelleen se, että Helsingin Hovioikeus vapauttaa toistuvasti sellaisia vankeja jotka ammattilaiset ovat arvioineet edelleen kanssaihmisille vaarallisiksi. Tämä sotii yleistä oikeustajua vastaan ja tämä tulee korjata, vaatii Timo Heinonen ja kysyykin vastuuta kun jälleen tapahtuu jotain vakavaa.

Räikeimpinä ovat olleet tapaukset joissa vapautuneet väkivaltarikolliset ovat syyllistyneet uusiin rikoksiin hyvin nopeasti vapauduttuaan.

Vaarallisuusarvio on oikeuspsykiatrinen tutkimus, jossa arvioidaan vangin todennäköisyyttä syyllistyä uudelleen väkivaltarikoksiin. Vaarallisuusarvion allekirjoittaa aina psykiatrian erikoislääkäri ja arvion laatimiseen osallistuu myös kliininen psykologi, sosiaalityöntekijä ja joukko hoitajia, jotka seuraavat vangin käyttäytymistä hoitojakson aikana.

-Asiantuntijoiden mukaan vaarallisuusarvioinneilla voidaan ennalta ehkäistä uusien rikosten riskiä. Julkisuudessa on kuitenkin todettu, että vankiloista vapautuu edelleen sellaisia vankeja, joita ei tulisi laskea vapaaksi.

-Lakiin tulee nyt lisätä se, että hovioikeus ei voi jatkossa enää päättää vapauttaa vankeja jotka ammattilaiset katsovat edelleen muille kanssaihmisille vaarallisiksi. Vaarallisuusarvion tulee siis olla oikeutta sitova silloin kun se yksiselitteisesti kertoo, että vapautettavaksi suunniteltu vanki on vaarallinen ja on korkea riski, että hän uusiin rikoksen.

Heinonen kertoo jättävänsä asiasta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastaavaksi ja uusivansa vuonna 2015 jättämänsä lakialoitteen LA 50/2015.

Kommentit