Kansanedustaja ja Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen on harmissaan, että pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmassa luvattu päivähoitolain kokonaisuudistus varhaiskasvatuslaiksi ei etene. Hallitusohjelmaan kirjattiin vuonna 1973 voimaan tulleen päivähoitolain uudistamisen lisäksi myös päivähoidon hallinnon ja ohjauksen siirtäminen opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen. Suomi on edelleen EU:n ainoa maa, jossa varhaiskasvatuksen kehittäminen liitetään vielä sosiaalipalveluihin.
– On todella valitettavaa, että syystä tai toisesta ei tätä asiaa nyt haluta viedä eteenpäin. Päivähoitolaki ei enää vastaa tämän päivän tarpeisiin. Nyt tarvitaan kokonaisuudistus, joka takaa varhaiskasvatukseen riittävän, koulutetun ja osaavan henkilöstön erilaisten lasten tarpeisiin. Lähtökohta pitää olla lasten tarpeissa, mutta myös perheiden erilaiset tarpeet on syytä ottaa huomioon, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) pöydälle jumittunutta lakiuudistusta.
Opetusministeri Jukka Gustafsson lupasi vielä viime vuoden 2011 syyskuussa valtakunnallisten lastentarhanopettajapäivien avajaisissa, että ”varhaiskasvatusta koskevan hallinnon siirto valmistellaan nopeassa aikataulussa ja valmistelua vetävä virkamiestyöryhmä asetetaan pian. Opetusministerin lupauksen mukaan työryhmän piti tehdä työ nopeassa aikataulussa. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tiedotteessa 24.9.2011, että uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan vuoden 2013 alusta lähtien.
– Työryhmää ei ole vielä edes perustettu. Kello käy ja uutta varhaiskasvatuslakia ei näy, ihmettelee Heinonen.
Kokoomukselle vanhentuneen päivähoitolain uudistaminen on tärkeä kysymys. Uudistus koskee 160 000 – 170 000 päivähoitolasta ja heidän perheitä. Kokoomus haluaa Suomen olevan laadukkaan pedagogisen varhaiskasvatuksen edelläkävijä. Nykyinen lähes 40 vuotta vanha päivähoitolaki on aikanaan tehty erilaisen Suomen ja erilaiseen perheiden tarpeisiin.
– Lastentarha- ja laitosajattelusta pitää nyt ottaa askel monipuolisen ja valinnanvaroja tarjoavan varhaiskasvatuksen pariin. Päivähoitolaki on välttämätöntä uudistaa varhaiskasvatuslaiksi, joka takaa lasten ja lapsiperheiden riittävät oikeudet. Lain tulee taata joustavat palvelut erilaisten lasten tarpeisiin, ja sen lisäksi uuden lain tulee myös ottaa huomioon erilaisten perheiden tarpeet. Lakiin tulee kirjata selkeästi myös osaava, koulutettu ja riittävä henkilöstö varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Varhaiskasvatus on tärkeä osa kasvatusta, koulutusta ja elinikäistä oppimista, linjaa Heinonen.
Maamme hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Timo Heinonen kyselee miksi opetusministeri Jukka Gustafssonin tehtäväksi jätetty varhaiskasvatuslain uudistaminen ei etene ja miksi sovitusta ei pidetä kiinni.