Kansanedustaja Timo Heinonen vaatii toimia hevosenlannan polton sallimiseksi

Uutiset, maanantaina 14.01.2008

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) vaatii maamme hallitukselta toimi hevosenlannan polton sallimiseksi ilman erityisiä jätteenpolttoon vaadittavia laitteita. Heinosen mukaan EU:ssa moni maa jo sallii tämän ja itsekin ratsastusta harrastava ensimmäisen kauden kansanedustaja ei näe mitään järkevää syytä jättää hyödyntämättä kasvavaa energiavarantoa.

– Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Suomessa on hevosia noin 70 000 ja näiden päivittäinen lanta vastaa 210 000 litraa polttoöljyä. Näiden lukujen perusteella 4-5 hevosen lannalla voisi lämmittää omakotitalon, ja suuremmilla talleilla muitakin rakennuksia, laskeskeli Heinonen ja kertoi tälle hetkellä monelta tallilta kuluvan suurempia summia lannan hävittämiseen kuin esimerkiksi rehuihin.

Lannanpolttoa on tutkittu EU:ssa paljon ja kyse on siis siitä, että lanta ja kuivikkeena oleva kutteripuru murskataan, kuivatetaan ja puristetaan briketeiksi tai pelleteiksi. Tämän jälkeen ne toimivat samalla tavalla kuin tavalliset puupelletit, mutta ovat lämpöarvoltaan jopa hieman parempia. Hevosalan ammattilaisia on jo pitkään ihmetyttänyt Suomen viranomaisten muista EU-maista poikkeava linja hevosenlannan poltossa. Muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa hevosenlanta katsotaan biomassaksi ja sen poltto pelletteinä tai briketteinä on sallittua.

– Suomessa taas hevosenlanta ja kuivike katsotaan jätteeksi, jonka polttaminen on sallittua vain erikoisasemilla, jossa on jatkuvatoimiset mittauslaitteet. Olen jopa kuullut suunnitelmista, että lanta puristettaisiin Suomessa briketeiksi ja vietäisiin sitten ulkomaille poltettavaksi. Voi vain kysyä miksi emmem itse antaisi hyödyntää tätä energiavarantoa? ihmetteli Heinonen.

Hevostilojen korkeat jätehuoltokustannukset ovat lannan myötä talleille suuri kustannuserä ja myös ympäristöongelma. Samalla jää suuri energiavarasto hyödyntämättä. Alati kasvavalla hevosalalla on suuri merkitys niin maaseudulla kuin pääkaupunkiseudun kehyskunnissakin. Olisikin tärkeää, että hevosyrittäjyyttä tuettaisiin antamalla mahdollisuus lannanpolttoon, muiden EU-maiden linjan mukaisesti.

– Olen tehnyt asiasta nyt toimenpidealoitteen maamme hallitukselle. Toivotaan, että järki voittaa tässä asiassa vihdoin.

Kommentit