Kansanedustaja Timo Heinonen: Turvallisuus edellyttää lisää poliiseja

Uutiset, lauantaina 12.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen edellyttää riittäviä ja nopeita toimia turvallisuuden palauttamiseksi. Heinosen mukaan Oulun tapahtumat järkyttävät ja suututtavat kaikkia ja ovat yksiselitteisesti tuomittavia, mutta turvallisuuden tunne on heikentynyt maanlaajuisesti muutenkin.

-Tällaiset tapahtumat eivät kuulu Suomeen ja ne täytyy saada loppumaan. Mutta myös terrorismin uhka, kansainvälinen rikollisuus ja kasvava huume- yms. ongelmat haastavat nyt turvallisena pidetyä maatamme. Tarvitaan lisää poliiseja, mutta myös riittävät ja nopeat keinot esimerkiksi poistaa maasta heidät jotka eivät turvapaikkaa tarvitse tai ovat uhka turvallisuudellemme, toteaa Timo Heinonen.

Lakien tulee olla riittävät tällaisten tapahtumien ja myös ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi.

-Vuoden alussa tuli jo voimaan laki minkä myötä törkeisiin rikoksiin syyllistyneeltä voidaan peruuttaa oleskelulupa. Heidät voidaan myös karkoittaa maasta nopeasti. Ilman turvapaikkaa jäävien poistaminen maasta tulee saada myös nopeammaksi.

-On kestämätön tilanne, että tällaisia rikoksia voi tapahtua ja edes kadut eivät kaikkialla ole enää turvallisia. On myös huolestuttavaa, että tällaiset Oulun kaltaiset tapahtumat pahimmillaan heikentävät myös suomalaisten halua auttaa heitä jotka oikeasti apua tai esimerkiksi turvapaikkaa tarvitsevat.

Suomessa on määrällisesti poliiseja selvästi muita Euroopan maita vähemmän. Kun Suomessa tuhatta asukasta kohden on 1,3 poliisia niin Ruotsissa määrä on kaksi ja Saksassa reilusti enemmän. Suomen poliisimäärä onkin koko Euroopan pienimpiä suhteutettuna asukasmäärää.

-Nyt olemme pystyneet paikkaamaan edellisten hallitusten poliisimäärärahoihin tekemiä leikkauksia, mutta minusta nyt pitää yhdessä kaikkien puolueiden kanssa päättää, että sisäinen turvallisuus laitetaan pitkäjänteisesti kuntoon. Se vaatii poliisien määrän noston nykyisestä reilusta 7000:sta noin 8000:teen. Mutta myös muun lainsäädännön päivittämistä mm. karkotusten ja maastapoistojen nopeuttamiseksi. Myös väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomioita tulee edelleen koventaa, linjaa ja esittää Timo Heinonen ja haluaa kevään vaaleista myös turvallisuusvaalit.

-Tosiasiat täytyisi nyt kaikkien tunnustaa. Turvallisuustilanne on erilainen ja kehitys huonompaan suuntaan pitää nyt pysäyttää. On esimerkkejä missä paluu on ollut jopa mahdoton, kun tilanne on päästetty liian pahaksi. Meillä kansallinen ryhtiliike voidaan vielä tehdä ja se on tehtävä.

-Meillä ei onneksi esimerkiksi lähiöt ole vielä niin eriytyneitä kuin esimerkiksi Ruotsin ongelmalähiöt. Turvallsuuuteen voidaankin vaikuttaa myös toimivalla ja tehokkaalla sosiaalipolitiikalla.

Heinonen muistuttaa, että alle viisi prosenttia kansalaisista tekee selvästi yli puolet kaikista rikoksista.

-Nämä erilaiset pahoinpitelyt ja ilkivallanteot yms. ovat juuri niitä rikoksia jotka  vaikuttavat turvallisuudentunteeseemme.

Kommentit