Kansanedustaja Timo Heinonen: Tulorekisteriä korjattava seura- ja harrastustoiminnan turvaamiseksi

Uutiset, lauantaina 16.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on jättänyt hallituksella kirjallisen kysymyksen uuden tulorekisterin luomista kohtuuttomista tilanteista liittyen seura- ja harrastustoimintaan. Uusi rekisteri on tuomassa valtavasti lisää byrokratiaa ja samalla tukahduttamassa arvokasta yhdistys- ja seuratoimintaa.

-Tulorekisterin käyttöönotto yhdisti useita rekistereitä yhden käyttöjärjestelmän alle. Samalla se on kuitenkin merkittävästi muuttanut yritysten ja yhdistysten raportointikäytäntöjä. On menty osin kohtuuttomuuksiin, toteaa Timo Heinonen ja viittaa mm. seurojen pieniin kilpailuihin kuten frisbeegolfin yms. viikkokisoihin ja niiden palkintoihin.

Verottaja ilmoitti kotisivuillaan tulorekisterin muuttavan urheiluseurojen, kuten frisbeegolfkisojen sekä pilkkikisojen, ilmoitusvelvollisuuksia.

Muun muassa kilpailutuomareiden korvaukset on ilmoitettava viiden kalenteripäivän kuluessa rekisteriin.

-Lisäksi tulorekisteri on aiheuttanut kilpailupalkintojen tulemista byrokratian alle. Verottajan sivuilla sanotaan, että kaikki urheiluseuran antamat kilpailupalkinnot tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Verohallinnon aiempaa 100 euron ilmoittamisrajaa ei siis enää käytetä tulorekisterissä, vaan kaikki palkinnot on ilmoitettava ilman euromääräistä alarajaa. Eihän tässä ole mitään järkeä eikä tästä ole mitään hyötyäkään.

Poikkeuksena ovat kuitenkin jatkossakin symboliset, vaihtoarvoltaan merkityksettömät esineet. Pokaaleja, mitaleja ja niihin verrattavia tavanomaisia esinepalkintoja, joilla on lähinnä tunnearvoa, ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin. Sen sijaan tavarana saadut kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi. Muuna kuin rahana annetut edut ja suoritukset on ilmoitettava kuukausittain viimeistään seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä, jos tulonsaajalle ei samassa yhteydessä makseta rahasuoritusta.

-Verottajan ohjeen mukaan pienetkin palkinnot, kuten lahjakortit ja parinkymmenen euron rahapalkinnot, tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Pienille, vapaaehtoistoiminnan ympärillä toimiville urheiluseuroille tämä päätös tarkoittaa lisääntyvää paperityötä sekä mittavampaa byrokratiaa. Vaarana myös on, että pienien yhteisöllisten kilpailuiden kuten frisbeegolf-kisojen ja vastaavien järjestämistä vähennetään tai niiden järjestäminen jopa lopetetaan kokonaan, toteaa Heinonen.

-Harrastustoimintaa tulisi tukea koko Suomessa. On ehdottoman tärkeää, että suomalaiset pysyvät aktiivisina niin fyysisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin vuoksi. Tulorekisterin käyttöönoton tuomat lisätyöt eivät tähän kuitenkaan kannusta, toteaa Timo Heinonen, joka on toiminut pian kaksitoista vuotta myös Valtion Liikuntaneuvostossa.

Heinonen haluaakin hallituksen ja verottajan tarkentavan tulorekisterin käyttää niin, että vanha 100 euron alaraja palautetaan käyttöön.

Kommentit