Kansanedustaja Timo Heinonen: Talvinopeusrajoituksia ei tarvita eteläisen Suomen pääteillä

Uutiset, sunnuntaina 25.11.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen kiirehtii Etelä-Suomen pääteiden talvinopeuksista luopumista. Uusi tieliikennelaki astuu voimaan vasta 2020 ja silloin mm. talvirenkainen käyttöpakko muuttuu sääperusteiseksi. Heinonen ottaisi saman käyttöön myös talvinopeuksissa.

-Nyt myös päätettiin tiestömme runkoverkosta. Tavoite on, että pääväylät ovat nopeimpia reittejä ja ne pidetään myös hyvässä kunnossa säällä kuin säällä. Tämän myötä linjattiin myös, että moottoriteillä nopeusrajoitus on pääosin 120 km/h, totesi Timo Heinonen.

Kuva: Malin Anomaa

Heinosen mukaan tämän jälkeen ei enää ole perusteita kalenteriin perustuviin talvinopeusrajoituksiin vaan nopeusrajoitukset tulee sitoa ajokeliin.

-Toivon, että jo nyt liikenneministeri Anne Bernerin kaudella saamme aikaan vähintään kokeiluja niin talvinopeuksista luopumiseksi ainakin Etelä-Suomessa ja myös kokeilun Helsinki-Tampere Vt3:n 130km/h -nopeusrajoituksesta.

Heinonen on esittänyt myös jo vuosia sitten, että Saksan mallin mukaan voitaisiin teillä kokeilla myös kahden nopeusrajoituksen tauluja, joista alhaisempi olisi voimassa kun tie on luminen tai jäinen.

-Etelä-Suomessa voidaan hyvin siirtyä nopeastikin uuteen aikaan missä kalenteri ei määrää talvinopeusrajoituksia. Myös muuttuvia digitaalisia-nopeusrajoituksia tulee lisätä pääväylille. Kun nopeusrajoitus koetaan mielekkääksi ja säänkin mukaan järkeväksi niin sitä myös noudatetaan, muistutti Heinonen.

Kommentit