Kansanedustaja Timo Heinonen Suomen Metsästysmuseon hallitukseen

Uutiset, sunnuntaina 11.01.2015

130606222826_3

Suomen Metsästysmuseon hallitus sai uusia jäseniä. Uutena varsinaisena jäsenenä aloittaa kansanedustaja Timo Heinonen. Hän seuraa tehtävässä porvoolaista Eino Korhosta, joka ehti toimia museon luottamustoimessa 26-vuotta. Tehtävänsä hallitustyössä jätti myös Riihimäen kaupunkia edustanut varajäsen museonjohtaja Heikki Matiskainen. Hänen paikkalleen kaupunki nimitti hallintopäällikkö Ismo Portinin.

Timo Heinonen on 39-vuotias toisen kauden kansanedustaja Lopelta. Luonnolla on ollut iso rooli Heinosen elämässä aina niin lapsena, opettajana kuin nykyisin perheenisänäkin. Metsästystä Heinonen on harrastanut vuosia, ja kotiseura on Keski-Lopen Eräveikot.

– Minulle luonto on ollut aina tärkeä voimavara ja innoittaja. Metsästysmuseo tuli tutuksi jo opettajana toimiessani ja myöhemmin kaikki näyttelyt on tullut käytyä katsomassa.

– Voisi sanoa, että metsälle ja jahteihin on enemmän haluja kuin aikaa. Mutta onneksi tärkeisiin juttuihin aina joskus aikaa löytyy.

Hallitustyön haasteet

Hallitustyössä Heinosta odottavat monenlaiset haasteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa museorahoitusta on leikattu, ja leikkauspaineita on jatkossakin. Tämä on vaikuttanut myös Metsästysmuseon talouteen. Tiukoista ajoista huolimatta museo on vienyt läpi mittavaa perusnäyttelyjen uudistustyötä, joka jatkuu edelleen. Osana projektia avataan marraskuussa uusi suomalaisen asevalmistuksen historiaa esittelevä asesali.

– Pidän tärkeänä, että metsästyshistoriaa tutkitaan ja eränkäyntiä tallennetaan tuleville sukupolville. Suomen Metsästysmuseo on tehnyt tällä saralla arvokasta työtä, joka on saanut kiitosta myös kansainvälisestikin, korostaa Heinonen.

Menneisyyden ohella Heinosen katse on tulevaisuudessa.

– Ikiaikasten perinteiden tallentamisen ohella yhtä tärkeää on, että turvaamme metsästämisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Tälläkin saralla riittää tehtävää. Lainsäädännön tulee olla ennen muuta mahdollistavaa, ja toisaalta sitten hienoa harrastustamme täytyy viedä myös nuorten keskuuteen. On ollut hieno huomata, että niin nuorten kuin naistenkin määrä metsästysseuroissa on ollut kasvussa.

Museota hoitaa yhdistys

Suomen Metsästysmuseon toiminnasta vastaa Suomen Metsästysmuseo – Finlands Jaktmuseum ry., jonka jäseneksi kuka tahansa metsästysperinteen säilyttämisestä kiinnostunut voi liittyä. Lisätietoja liittymisestä löytyy Metsästysmuseon kotisivuilta.

Yhdistyksen toimintaa johtaa yhdeksänjäseninen hallitus, jossa on aina edustus Suomen riistakeskuksesta, Suomen Metsästäjäliitosta ja Riihimäen kaupungilta. Sen lisäksi nykyhallituksessa toimivat edustajat mm. Suomen Kennelliitosta ja Metsähallituksesta. Hallituksen puheenjohtaja on tuotekehitysjohtaja Kari Kuparinen.

Kommentit