Kansanedustaja Timo Heinonen: Suomen hallituksen otettava mallia Viron hallituksesta tapahtumien tukemisessa

Uutiset, lauantaina 04.07.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja pitkäaikainen Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen on huolissaan suurten urheilutapahtumien selviämisestä koronakesän yli. Urheilutapahtumien tapaan sama huoli koskee myös kesän muita tapahtumia festareista konserteihin ja muihin perinteikkäisiinkin suurtapahtumiin.

Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

-Meillä Marinin hallituksen korona-rajoitustoimet pakottivat esimerkiksi perumaan tämän vuoden Suomen MM-rallin. Virossa tilanne haistettiin ja valtiovallan 2,5 miljoonan euron tuella MM-ralli napattiin sinne. Samaan aikaan meillä peruutetuiksi joutuneet tapahtumat ja niiden järjestäjät käyvät selviytymiskamppailua. Nyt jo Marinin hallitus ei ymmärrä tilanteen vakavuutta niin pian näille upeille tapahtumille löytyy pysyvät uudet järjestäjät muista maista, toteaa Timo Heinonen huolestuneena.

Suomesta on kuluvalta kesältä jo Neste Rallin lisäksi peruttu myös Kymiringin MotoGP-osakilpailu. Myös Kuninkuusravit on kerrottu ravattavan ilman monikymmentuhatpäistä yleisöä ja myös kansalliset urheilutapahtumat ja -sarjat ovat kriisissä.

-Nyt pitäisi pikaisesti tehdä kansallinen korona-pelastuspaketti urheilutapahtumille ja -sarjoille. Virossa pääministeri Jüri Ratas totesi merkittävän MM-rallille annetun tuen jälkeen Delfille, että ”Nämä ovat veronmaksajien rahoja. Kysymys on yksinkertainen – pidetäänkö urheilua tärkeänä vai ei. Voin tyytyväisenä sanoa, että hallitus pitää sitä tärkeänä.” Valitettavasti näin ei voida Suomessa sanoa. Pelkään, että tämän kesän jälkeen moni tapahtuma on ilman järjestäjää, pohtii Heinonen huolestuneena.

Monet tapahtumat olisi voinut Suomessakin tänä kesänä järjestää, jos Marinin hallitus olisi tehnyt suurtapahtumien linjauksia ajoissa ja antanut yksiselitteiset ohjeistukset mm. yleisöalueiden rajoituksista.

-Monet tapahtumat niin urheilussa kuin kulttuurin ja musiikinkin ympärillä olisi voitu turvallisesti järjestää, jos ohjeistukset olisi annettu ajoissa ja yksiselitteisesti. Vaikka yleisömääriä olisikin jouduttu rajaamaan ja tekemään myös poikkeusjärjestelyjä niin tällä tavalla olisi tapahtumia voitu kuitenkin ”saattaa” ja auttaa yli koronakesän. Nyt peruutettujen tapahtumien tulot on nolla ja monissa myös peruutuksesta huolimatta miinuksella. Näitä tapahtumia ei saisi nyt hallitus päästää konkurssiin ja kuolemaan pysyvästi.

Heinonen esittääkin, että Marinin hallitus syksyn budjettiriihen yhteydessä tekisi erillisen tukipäätöksen rahoituksesta jota kesätapahtumien, festareiden ja urheilutapahtumien järjestäjät voisivat saada selvitäkseen tästä vuodesta.

-Kaiken kaikkiaan meillä pitäisi jo ymmärtää näiden suurten tapahtumien merkitys. Valtio voisi ottaa mallia Virosta, missä maan hallitus on MM-rallissa kumppanina mukana. Jokainen urheiluun ja suurtapahtumiin panostettu euro tulee kyllä aluetalouteen moninkertaisena takaisin. Valtion tulisi olla jokaisessa tällaisessa tapahtumassa kumppani mukana. Se olisi mitä parasta maabrändäystäkin, toteaa Heinonen.

Kommentit