Kansanedustaja Timo Heinonen: Hevosten ja ratsastajien liikenneturvaa parannettava

Uutiset, tiistaina 30.06.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja innokas hevosharrastaja Timo Heinonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen hevosten ja ratsastajien liikenneturvan parantamisesta. Tieliikennelain mukaan hevonen rinnastetaan moottoriajoneuvoon, joten ratsukon tai kärryä vetävän hevosen tulee pysyä ajoradalla, ellei kevyen liikenteen väylä ole sallittu myös moottoriajoneuvoille. Heinonen toivoo, että asiaan saataisiin muutos.

-Hevosille ratsastajan tai kärryjen kanssa tulisi taata turvallinen liikkuminen myös teillä ja taajama-alueilla. Tässä olisi tärkeä tarjota mahdollisuus myös pyöräteiden käyttämiseen, ehdottaa Timo Heinonen.

Kesäkuussa tieliikennelaista poistui pykälä, jonka mukaan ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään hevosta noudatettava varovaisuutta ja riittävän alhaista nopeutta. Uudessa tieliikennelaissa todetaan kuitenkin, että ajoneuvolla ajettaessa on annettava tienkäyttäjän kuljettamalle eläimelle turvallinen tila tiellä. Moni ei kuitenkaan noudata tätä.

-Vaaratilanteita syntyy, jos esimerkiksi auto ajaa ohi lujaa. Hevonen on eläin, joka voi hyvinkin koulutettuna pillastua äkkinäisissä tilanteissa. Tällaiset tapaukset aiheuttavat aitoa vaaraa ratsastajalle, hevoselle sekä muille tienkäyttäjille kuten autoilijoille ja moottoripyöräilijöille. Sallimalla ratsukoille kevyen liikenteen väylän käytön vaaratilanteet voisivat vähentyä, sanoo Heinonen.

Suomessa hevoset vetävät puoleensa kymmeniä tuhansia ihmisiä ja varsinkin kesäisin hevosia liikkuu paljon myös teillä. Heinonen on jättänyt tieliikennelain korjaamiseksi kirjallisen esityksen pääministeri Sanna Marinin hallitukselle.

 

Kommentit