Kansanedustaja Timo Heinonen Rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan

Uutiset, keskiviikkona 23.06.2021

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on nimitetty Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan jäseneksi. Aiemmin varajäsenenä toiminut Heinonen jatkaa nyt Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimivassa sotiemme veteraanien ja lottien ja heidän puolisoiden mm. hoitoa ja muita asioita käsittelevän neuvottelukunnan varsinaisena jäsenenä. Nimityspäätöksen tekivät sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)

Kuvituskuva

-Nimitys oli mieluisa uutinen. Olen saanut pitkään tehdä töitä sotiemme veteraanien ja lottien sekä heidän puolisoiden asioiden hoitamiseksi ja tämä on yksi keskeisimpiä paikkoja tässä työssä. Vaikka veteraanien rivi harvenee, niin tehtävää meillä vielä riittää ja olen itse luvannut, että jatkan tätä työtä siihen saakka, kunnes kunniavelka on loppuun maksettu, totesi Timo Heinonen.

Neuvottelukunnan tehtävänä on tehdä esityksiä ja aloitteita sotainvalidien ja tunnuksen omaavien rintamaveteraanien elinolosuhteiden ja yleisen toimeentuloturvan, erityisesti sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja kuntoutuksen sekä asunto-olojen kehittämiseksi ja toimia yhdyssiteenä ja neuvottelevana elimenä viranomaisten ja sotiemme veteraanien toimivien järjestöjen välillä; sekä antaa lausuntoja tehtäviinsä kuuluvista asioista ja suorittaa muutkin valtioneuvoston tai sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelukunnalle antamat tehtävät.

– Meillä on vielä sotiemme veteraaneja, lottia ja heidän puolisoitaan onneksemme paljon keskuudessamme. Vaikka veteraanien määrä vähenee, elävät veteraanit yhä pidempään. Miesten keski-ikä on jo nyt 95,8 vuotta ja naistenkin 94,7 vuotta. Se tarkoittaa kasvaa hoivan tarvetta, muistutti Heinonen ja mainitsi tärkeänä asiana nyt myös leskeksi jäävien kuntoutusoikeuden turvaamisen ja myös sotaorpojen tilanteen.

Vuoden 2021 alussa veteraaneja oli keskuudessamme vielä 5886. Heistä miehiä oli 2752 ja naisia 3134. Vuotta aiemmin määrä oli vielä 7836 ja reilu kymmenen vuotta sitten yli viisinkertainen.

– Vuodessa veteraaniemme määrä vähenee nyt noin 2500 veteraanilla. Se tarkoittaa, että kutsu viimeiseen iltahuutoon kuuluu noin seitsemälle sotiemme veteraanille joka ikinen päivä.

Heinonen sanoi, että Rintaveteraaniasiain neuvottelukunnan jatkosta ja tulevaisuudesta on käyty jo myös keskustelua. Heinonen näkee kuitenkin työlle tarvetta vielä vuosien ajan.

-Aikanaan sotaan lähteneille luvattiin, että pahimmankin sattuessa maa pitää huolen lapsistaan. Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 suomalaista ja heistä monet olivat perheellisiä. Sotaleskiksi jäi n. 30 000 suomalaista
ja noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi. Sotaorpoja on elossa vielä noin 20 000—25 000.

Kommentit