Kansanedustaja Timo Heinonen Riihimäellä – Vanhuspalvelulaki vaatii ehkä vielä täsmennyksiä

Uutiset, keskiviikkona 09.01.2013

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pohti Riihimäen Kerhotalolla vasta kesällä voimaan tulevan vanhuspalvelulain jatkotyöstämistä. Kansallisten Senioreiden kuukausitapaamisessa yli 80 hengelle puhunut Heinonen valitteli, että vanhuspalvelulain loppuunviemisessä oli isoja haasteita.

– Aikanaan kun kokoomuslainen Paula Risikko aloitti vanhuspalvelulain valmistelun niin ohjenuorana oli vahvasti ennaltaehkäisevän työn ja myös kuntoutuksen vahvistaminen yleisen palveluiden saatavuuden rinnalla. Tärkeä tavoite oli myös vahvistaa ikäihmisten oikeutta hyviin palveluihin, kertoi Timo Heinonen ja harmitteli, että nyt voimaan tulevasta laista jäi puuttumaan tuo tärkein eli ikäihmisten oikeus tarvitsemiinsa palveluihin ja kuntoutustakuu.

Timo Heinosen mukaan koko lain valmistelun yksi lähtökohta oli se, että ikäihmisillä on jo nyt oikeus tarvitsemiensa palveluiden arviointiin, mutta ei sitten enää takuuta tarvitsemiensa palveluiden saamisesta.

– Tämä on iso ongelma nyt voimaan tulevassa laissa. Tärkeintähän olisi nimenomaan lähteä siitä, että palvelut on saatava. Se sitten määrittelee kyllä henkilöstön määrätarpeet ja muut. Uskon, että tähän joudutaan ja on tarpeen vielä palata, pohti Heinonen puheensa jälkeen.

Kerhotalolla puhunut Heinonen kertoi esimerkkinä ikäihmisten lonkkamurtumat. Leikkausten ja muun hoidon jälkeen kuntoutuksen jäädessä riittämättömäksi jopa 30 prosenttia näistä potilaista joutui vuoden sisällä leikkauksesta pysyvään laitoshoitoon. Kuntoutukseen panostaminen olisi ennaltaehkäisevän työn rinnalla tärkeintä.

– Mutta tottakai täytyy olla tyytyväinen, että tämä kokoomuksen johdolla aloitetty työ nyt saadaan vihdoin vaikeuksien kautta maaliin. Ja onhan se niin että montaa muutakin lakia joudutaan aina myöhemmin tarkentamaan ja parentamaan.

Kotien vastuuta lisättävä

Timo Heinonen käsitteli puheensaan myös valtion talouden ja kevään talousratkaisujen lisäksi myös suomalaisen yhteiskunnan nykymenoa. Heinonen ihmetteli, että osa vasemmiston poliitikoista naureskeli presidentti Sauli Niinistön arjen ammattilaisten kanssa tekemille nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäiseville toimille.

– Tuntuu siltä, että osalla poliitikoista on kova halua siirtää kaikki vastuu viranomaisille. Minusta on surullista jos tilanne Suomessa on se, että lähin omainen on viranomainen, totesi Heinonen.

Heinonen piti arvokkaana, että presidentin johdolla on nostettu nyt esille ihan tavallisia arjen asioita. Usein lasten pahoinvointi ja pahimmillaan syrjäytyminen lähtee kodin arjesta.

– Minusta olisi tärkeää vahvistaa neuvolan roolia ja antaa perheille myös kotiapua muulloinkin kuin vasta lastensuojeluilmoituksen jälkeen. Yhteiskunta voisi siis tukea ihan sellaista tavallistakin ihmisten arkea, pohti Heinonen ja kertoi esittäneensä lasten viisivuotisneuvolaa jopa perheille pakolliseksi ja niin, että neuvolakäynti suoritettaisiinkin koko perheen kanssa perheen omassa kodissa.

– Ensimmäiset merkit syrjäytymisestä on tutkimusten mukaan nähtävissä jo tässä vaiheessa elämää ja uskon, että silloin olisi vielä paljon tehtävissä kun vain tehtäisiin.

– Ei tässä lasten ja nuorten kasvattamisessa tarvitse olla kasvatustieteen maisteri. Ihan normaalia vanhemmuutta ja rakkautta ja rajoja tämä maa tarvitsee, totesi Heinonen kertoen esimerkin koulumaailmasta missä oli syntyny kohu on koulun siistijä oli komentanut koululaisia. Valittajan mukaan hänellä ei ollut komentamiseen riittävää koulutusta.

Kansanedustaja Timo Heinosen jatkaa tammikuussa aktiivisesti kiertämistä ja luvassa on mm. ministerivierailu ja muutama yritysvierailu.

– No ei tässä montaa tyhjää päivää kalenterissa ole. Mutta meneenhän se loma näinkin, hymyili Heinonen kohulle kansanedustajien pitkistä lomista.

Kommentit