Kansanedustaja Timo Heinonen puhemies Matti Vanhaselle: Riittääkö muihin ministerin tehtäviin heikompi luottamus?

Uutiset, lauantaina 07.12.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on hämmentynyt eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) lausunnosta Ylelle, minkä mukaan juuri eroamaan joutunut entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) voisi palata saman tien eron jälkeen uudestaan ministeriksi? Heinonen kysyykin, että riittääkö muihin ministerin tehtäviin jopa menetetty luottamus tai ainakin heikompi luottamus, kuin pääministerin tehtävään?

-Puhemiehen linjaus on erikoinen. Tämän mukaanhan Rinne voisi palata eronsa jälkeen myös uuden hallituksen pääministeriksi? Ei kai eri ministerin tehtävissä voi olla erilaisia luottamusvaatimuksia?, hämmästelee Timo Heinonen puhemies Vanhasen ulostuloa.

Eduskunnan puhemies kommentoi Rinteen asemaa Ylellä todeten, että ”Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä ajatella”.

-Ei tietenkään, mutta ei eduskunnan luottamus todellakaan voi korjaantua muutamassa yössä. Luottamus on kuin paperi, kun se kerran rypistyy niin ei sitä enää sitten oikein ainakaan helpolla uudelleen sileäksi saa. Kyllä nyt Rinteen pitäisi ottaa aikaa ja rakentaa luottamusta uudelleen rauhassa. Aika näyttää miten hän siinä onnistuu. Anteeksi totta kai pitää antaa, mutta tämä nyt kyllä on aikamoista vakavan tilanteen vähättelyä ja toteutuessaan jopa ylimielisyyttä, toteaa Heinonen.

Heinonen sanoo ratkaisijan asemassa olevankin juuri keskustan. Keskusta kuitenkin juuri muutama päivä sitten veti luottamuksensa Rinteeltä ja näin eduskunnan enemmistön luottamuksen menettäneenä pääministeri Antti Rinne joutui eroamaan.

-On vaikea uskoa, että keskustan kenttäväki ja äänestäjät voisivat tätä hyväksyä ja sulattaa. Jo se, että keskusta tuki Rinnettä samantien hallitustunnustelijaksi tuntui repivän keskustalaisia. Toivotaan, että keskustalta löytyy tässä selkärankaa. Aika sitten voi tilannetta korjata, kuten on tapahtunut monille muillekin.

Heinosen mukaan SDP:n ja keskustan toiminta tässä tilanteessa on vain heikentänyt kansalaisten luottamusta politiikkaa ja eduskuntaa kohtaan.

-Nyt tarvittaisiin kunnioitusta myös äänestäjiä ja suomalaisia kohtaan. Eikä takertumista valtaan ja titteleihin.

Kommentit