Kansanedustaja Timo Heinonen: Nyt on oikea aika vaihtaa myös aikavyöhyke

Blogi, torstaina 13.09.2018

Pitkään jokavuotista kellojen siirtelystä luopumista ajanut Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa nostaa entistä vahvemmin keskusteluun nyt myös aikavyöhykkeen vaihtamisen. Eilen EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vahvisti kellojen siirtelyyn loppumisen ja viimeisen kerran kellojen aikaa muutettaneen EU:n määräämänä ensi keväänä 31.3.2019.

-Samaan aikaan, kun nyt lopultakin luovumme jokakeväisestä ja -syksyisestä kellojen kääntelystä niin on oikea aika vaihtaa myös aikavyöhykettä. Näin siirtäisimme aikamme Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen mihin myös Ruotsi kuuluu. Aikavyöhykkeen itäreuna hyötyy aina ja kaikessa, esittää Heinonen.

Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä on eletty jo nyt myös mm. Pohjois-Norjassa ja aamut ovat olleet valoisampia.

-Tromsassa tehdyt lääketieteelliset tutkimukset ovat tukeneet muutosta. Kaamosoireet ovat vähentyneet. Aikavyöhykkeiden itäreunoilla lapsetkin on todettu virkeämmiksi kouluissa jne. Iltojen venyminen ei ole terveydelle hyväksi.
Univaje on kasvanut samassa suhteessa kuin ns. iltavirkkujen määrä.

Samoja ongelmia kuin nykyisin Suomessa on havaittu myös Espanjassa mikä sekin on ”väärässä” aikavyöhykkeessä historiallisia peruja.

-Oikea aikavyöhyke löytyy itseasiassa katsomalla taivaalle keskipäivällä. Auringon ollessa korkeimmillaan pitäisi kellon näyttää kahtatoista. Näin muuten minullekin lapsena opetettiin vaikka se ei Suomessa siis paikkaansa pidäkään. Etelä ei ole siellä missä aurinko puoliltapäivin on. Kesäajasta johtuen aurinko paistaa meillä etelästä vasta yhden puolikahden aikaan. Kesäajasta luopuminen ja oikean aikavyöhykkeen valitseminen siis oikaisisi tämän ja nimenomaan terveellisempään suuntaan, toteaa Heinonen.

Heinonen toivoo, että nyt kun Suomessa tehdään kansallinenratkaisu missä ajassa jatkossa eletään niin avoimesti tuotaisiin faktat esille keskusteluun. Heinosen mukaan kyseessä on siis paljon suurempi asia kuin vain kellonajan siirtely.

Kommentit