Kansanedustaja Timo Heinonen: Näpistelijät joutuvat jälleen jatkossa teoistaan vastuuseen

Uutiset, keskiviikkona 11.04.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiittelee oikeusministeri Antti Häkästä siitä, että vihdoin ns. sakonmuunnon palautetataan. Tällä varmistetaan, että sakkonsa maksamatta jättävät näpistelijät joutuvat jatkossa jälleen teoistaan vastuuseen ja vankeuteen.

-Vajaa kymmennen vuotta sitten  muutettiin rangaistusmääräysmenettelyssä annetut sakot muuntokelvottomiksi. Yritimme tätä korjata tai palauttaa jo viime kaudella, mutta silloin se kaatui rahaan. Näin monet taparikolliset ovat jääneet pitkään rangaistuksitta näpistyksistään. Nyt saamme tällä esityksellä muutoksen, kun toistuvat sakot voidaan muuttaa vankeudeksi, Heinonen kertoo.

Heinonen jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen jo edellisellä vaalikaudella vuonna 2012 vaatien sakon muuntorangaistuksen palauttamista ennalleen.

-Kauppojen näpistysten ja varkaushävikin kokonaiskustannukset ovat noin 550 miljoonaa euroa vuodessa. Nämä kustannukset ovat siirtyneet nyt kaupan ja lopulta rehellisten asiakkaiden maksettavaksi kauppakuitissa. Näpistely lisääntyi merkittävästi sen jälkeen kun sakonmuunto poistettiin ja käytännössä pikkuvarkauksista ei ole seurannut mitään rangaistusta.

Hallituksen nyt päättämällä esityksellä puututaan tähän ongelmaan, jossa henkilöt ovat jääneet ilman tosiasiallista rangaistusta esimerkiksi näpistelyrikoksista, kun heiltä ei ole saatu perittyä sakkoja.

-Jatkossa jälleen toistuvasti samanlaisiin rikkomuksiin syyllistyneiden henkilöiden sakot voidaan jälleen muuttaa vankeudeksi. Rikoksesta pitää kaikille seurata aina rangaistus.

 

Kommentit