Kansanedustaja Timo Heinonen: Ministeri Krista Kiuru, kenen päätös oli sivuuttaa WHO:n suositukset ja laittaa tapahtuma-ala ja urheilu kyykkyyn?

Uutiset, sunnuntaina 01.11.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen haluaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselta selvityksen siitä kenen poliittisella ohjeistuksella keväällä päätettiin vaieta maailman terveysjärjestö WHO:n antama maskisuositus massatapahtumiin. Marinin hallituksen tekemä asiantuntijasuositusten vastainen päätös laittoi tapahtuma-alan ja monet urheilusarjat Suomessa kyykkyyn.

-Nyt on tullut julki, että Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohdosta olisi haluttu tämä WHO:n parhaiden asiantuntijoiden kanta ja ohjeistus tuoda julki ja ottaa Suomessakin käyttöön, mutta Marinin hallituksesta poliittisella ohjeistuksella tämä estettiin. Kuka tällaisen päätöksen teki? Tämä pitää saada vastaus terveysministeri Krista Kiurulta  (sd.) tai urheiluministeri Annika Saarikolta (kesk), kysyy Timo Heinonen.

Iltalehden toimittaja Santtu Silvennoinen kävi 31.10.2020 Näkökulmakirjoituksessaan tilannetta läpi kertoen miten ”WHO:n 29. toukokuuta julkaiseman seikkaperäisen raportin, miten yleisötapahtumat voidaan vastuullisesti järjestää. WHO suosittelee, tai tulkinnasta riippuen velvoittaa, osallistujia käyttämään kasvomaskeja massatapahtumissa.”

-Kenen päätöksellä tämä parhaiden asiantuntijoiden kanta ja suositus Suomessa sivuutettiin?

Samassa kirjoituksessa esille nostetaan myös Suomen muista Euroopan maista poikkeava käytäntö asettaa yhden tartunnan takia koko joukkue 10 päivän karanteeniin.

-Onko näin raju toimenpide todella välttämätön? Muissa maissa on pystytty toimimaan niin, että tartunnan saanut on siirretty sivuun ja muut ovat puhtaiden testitulosten jälkeen voineet jatkaa pelejä. Suomessa käytössä olevat toimet laittavat pian vielä käynnissä olevatkin sarjat kiinni. Myös urheilun parissa toimivat lääkärit ovat pitäneet nykykäytäntöjä hätävarjelun liioitteluna. Toimien pitäisi olla tapahtuma-alalla ja urheilunkin saralla oikeasuhtaisia ja kyllä nyt urheiluministeri Annika Saarikolta pitäisi saada selkeät ohjeet, että meilläkin voitaisiin pitää urheilu- ja liikuntatapahtumat käynnissä, toteaa Timo Heinonen ja allekirjoittaa toimittaja Santtu Silvennoisen loppukaneetin hänen näkökulmastaan Iltalehdessä 31.10., että ”Terveydellä ei saa leikkiä, mutta myöskään pelolle ei saa antaa valtaa”.

Kommentit