Kansanedustaja Timo Heinonen: Lasimuseon asema valtakullisena museona turvattava

Uutiset, perjantaina 25.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan suunnitelmista, että Riihimäellä toimiva Suomen Lasimuseo voisi menettää valtakunnallisen erityisasemansa. Lasimuseon vuonna 1994 saama asema valtakunnallisena erikoismuseona on ollut aiemminkin uhattuna ja nyt Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee museolain uudistusta ja jälleen keskustelu Lasimuseon asemasta on virinnyt.

-Itse en halua uskoa, että tällaista ratkaisua OKM:ssä tehtäisiin. Lasilla on merkittävä rooli maamme historiassa, mutta myös tässä päivässä. Suomen Lasimuseo on myös kasvattanut kävijämääräänsä ja viime vuonna museossa kävi ennätysmäärä vieraita kahteenkymmeneen vuoteen, totesi Timo Heinonen.

Heinonen toimii lisäksi Lasimuseon naapurissa toivovan Suomen Metsästysmuseon hallituksessa. Metsästysmuseon osalta on käynnissä selvitykset sen laajentamisesta kattamaan myös kalastus. Kahden merkittävän museon alueelle voisi syntyä mm. näin todella merkittävä ja kattava museokeskittymä.

-Tapasimme tällä viikolla Lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Waltherin kanssa kulttuuriministerin esikuntaa. Ja keskusteluja olen käynyt myös ministerin kanssa kahden. Meidän mukaan Lasimuseo täyttää hyvinkin nämä neljä erikoismuseon-statuksen vaatimaa kriteeriä. Itse uskon, että Lasimuseon asema säilyy, mutta luottaa ei liikaa saa ja siksi täytyy vielä jatkaa neuvotteluja.

Lasimuseo on Kanta-Hämeen ainoa valtakunnallinen erikoismuseo ja näin myös tärkeä tekijä maakunnan matkailutoiminnalle.

Heinonen muistuttaa, että Lasimuseon erikoismuseostatus tuo museolle lisärahoitusta, mutta tätäkin tärkeämpää on se, että asema turvaa muun muassa säännöllisen kansainvälisen näyttelytoiminnan ja vaikuttaa sitä kautta taiteilijoiden työhön. Museo ei siis ole pelkästään historiaa vaan siellä ja sen kautta tehdään myös uutta lasitaidetta. Museo toimii yhteistyössä myös alueella toimivien lasistudioiden kanssa.

-Tässä on tehty hyvää yhteistyötä jälleen yli puolue- ja hallitus- ja oppositiorajankin. Aino-Kaisa Pekosen (vas) ja Päivi Räsäsen (KD) kanssa on aihe ollut työn alla nyt aktiivisesti. Myös kaupunginjohtaja Sami Sulkon johdolla on käyty neuvotteluja. Ratkaisuja on lupa odottaa jo tämän kevään aikana.

Kommentit