Kansanedustaja Timo Heinonen: Lapsen ei pidä edes voida antaa suostumusta seksiin

Uutiset, lauantaina 17.03.2018

Julkisuudessa ja myös eduskunnassa on ollut viime viikkoina esillä raiskauksen määrittelyn ongelmat. Eduskunta käsitteli aiheeseen liittyvää lähes 100 kansanedustajan allekirjoittamaan lakialoitetta minkä tavoitteena on lisätä suostumuksen puute raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi rikoslakiin. Mallia uudistukseen on haettu Ruotsista, missä lakiin ollaan lisäämässä keskeiseksi raiskauksen määritelmäksi suostumuksen puute. Ongelmaksi tämänkin jälkeen on jäämässä alaikäiset, joiden suojelemiseksi lakiin tarvitaan muitakin muutoksia. Kokoomuksen kansanedustaja ja aikanaan myös lakivaliokunnassa vaikuttanut Timo Heinonen esittääkin samalla lakiin kirjattavaksi, että missään tilanteessa lapsi ei voi antaa suostumusta seksiin.

-Meidän pitäisi uudistaa lainsäädäntöämme Ruotsin tapaan, missä raiskauksen tunnusmerkistön täyttyminen ei edellytä uhrin nimenomaista vastustusta, vaan lähdetään siis päinvastoin siitä, että uhri vastustaa sukupuoliyhteyttä, mikäli ei nimenomaisesti ole antanut siihen suostumusta. Ja kun kyse on lapsesta, tämän pitäisi olla itsestään selvää. Englannissa ja Ruotsissa lapsen raiskausta koskeviin pykäliin on lisäksi kirjoitettu auki, että lapsi ei koskaan voi antaa suostumusta ja tämä pitää nyt nostaa lakiin myös meillä. Ihmettelen miten tällainen aukko laissa on edes ollut mahdollinen, toteaa Timo Heinonen.

I want to play outside

Julkisuudessa aihe on ollut esillä erityisesti 10-vuotiaan tytön tapauksen johdosta, missä Turun hovioikeus katsoi, ettei vuonna 1994 syntynyt mies syyllistynyt 10-vuotiaan raiskaukseen, koska syyttäjä ei kyennyt antamaan riittävästi näyttöä siitä, että tyttö olisi vastustellut oraalista ja vaginaalista seksiä.

-Ei tällaista pidä edes lapsen kohdalla pohtia. Lapsen ei pidä voida edes antaa suostumusta seksiin missään tilanteessa eikä siksi tällaista kriteeriä pidä edes pohtia myöskään lapsen raiskauksen kohdalla. Tavoitteenani on lisätä lakiin keskeiseksi raiskauksen määritelmäksi kaikkien kohdalla suostumuksen puute ja lisäksi alaikäisten kohdalla se, että he eivät edes voi antaa suostumustaan. Nykyisessä laissa raiskauksen määritelmä lähtee siitä, että tilanteeseen pitää liittyä aina väkivallan käyttöä tai sillä uhkaamista, sanoo Heinonen.

Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta ja tämä tarkoittaa, että tätä nuoremman ei katsota voivan antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Tämä lain kohta on tähän asti viitannut kuitenkin vain seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja alaikäisenkin kohdalla raiskaukseen on pitänyt kuulua pakottaminen.

– Tämä täytyy nyt korjata ja olen aiheesta keskustellut jo oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa, toteaa Heinonen.

Kommentit