Kansanedustaja Timo Heinonen kiirehtii törkeän rikoksen valmistelun kriminalisointia

Uutiset, keskiviikkona 08.02.2012

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan siitä, että törkeän rikoksen valmistelun kriminalisointi ei ole edennyt hallituksesta eduskuntaan. Asia nostettiin esille jo kohta viisi vuotta sitten vuonna 2007, kun yhteensä 107 kansanedustajaa jätti asiasta lakialoitteen eduskunnalle. Asia ei ole kuitenkaan edennyt ja Heinonen on huolissaan tilanteesta.

– Asiahan nousi esille silloin Liedon arvokuljetusryöstön yhteydessä. Tämän jälkeen on aikaa kulunut ja uusia rikoksia valmisteltu kaikessa rauhassa. Seuraavan kerran asia oli otsikoissa vuonna 2010 pankkiautomaattiräjäytysten yhteydessä ja nyt muutama päivä sitten suomalaismiehen sieppaamissuunnitellun yhteydessä. Siihenkään ei voitu Suomessa puuttua, mutta onneksi kuitenkin Viron puolella missä tällaisten rikosten valmistelukin on kriminalisoitu. Näitä kaikkia yhdistää se, että poliisi ei ole voinut puuttua rikosten valmisteluun, hämmästelee Timo Heinonen.

Nykylainsäädännön mukaan rikosten valmistelu ei ole rangaistava teko Suomessa.

– Minusta tuntuu, että edellinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei edes halunnut asiaa viedä eteenpäin. Mutta nyt on uusi oikeusministeri eikä asia edelleenkään etene. Hieman tätä täytyy taas tuupata eteenpäin. Tilanne on kohtuuton valmisteltavan rikoksen uhrin ja kohteen kannalta, mutta myös poliisin toiminnan kannalta, totesi Heinonen ja kertoi ihmetellen, miten aikanaan kyseisen lainsäädäntötyön valmisteluun laittanut kansanedustaja Juha Hakola kuvasi tilannetta kertomalla arjen esimerkin Suomesta. ”Kaksi miestä istuu autossa Tillanderin edessä pipot päässä ja haulikot kädessä. Ainoa asia, mistä heitä voidaan syyttää, on ampuma-aserikos, ja siitäkin selviää sakoilla.”

Heinonen peräänkuuluttaa nyt oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (Rkp) toimia asian korjaamiseksi.

– Ei tämä enää voi olla siitä kiinni, että asian valmisteluun ei olisi ollut riittävästi aikaa. Nyt tämä pitää hoitaa kuntoon, vaatii Timo Heinonen oikeusministerille jättämässään esityksessä.

Kommentit