Kansanedustaja Timo Heinonen huolissaan lastentarhanopettajien koulutuksesta

Uutiset, maanantaina 03.09.2012

Kansanedustaja ja Kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen –politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok) on huolissaan varhaiskasvatuksen riittävästä henkilöstöstä. Uuden varhaiskasvatuslain valmistelun takkuamisen lisäksi Heinosen mukaan on huolestuttavaa, että ammattitaitoista ja pedagogista henkilökuntaa ei ole riittävästi päiväkoteihin ja
esiopetukseen.

– Lisäsimme tälle vuodelle 1,5 miljoonan lisärahoituksen yliopistolliseen lastentarhanopettajakoulutukseen. Tänä vuonna uusia opiskelijoita aloittaakin noin 550, mikä on noin 150 uutta opiskelijaa enemmän kuin vuonna 2010. Lisärahaa on kuitenkin varattu vain tälle vuodelle ja jos rahoituksen jatkoa ei turvata niin yliopistojen lastentarhanopettajakoulutukset ovat vaikeuksissa.

– Ensi vuodelle pitää löytää vähintäänkin tuo sama 1,5 miljoonan euron lisäraha ja jos lisärahoitusta ei löydy niin yliopistot ovat vaikeuksissa ja ensi vuonna aloittavien määrä romahtanee säästötarpeen takia jyrkästi ja tänä vuonna saavutettu hyöty menetetään. Tätä menoa olemme täydellisen väärällä tiellä, arvioi Timo Heinonen.

Yliopistojen suurena huolena onkin varmistaa jatkorahoitus lastentarhanopettajakoulutukselle. Tämän vuoden budjetissa olevassa rahoituksessa oli kyse vain yhden vuoden määrärahasta. Se ei siis kata riittävästi lastentarhanopettajakoulutukseen nyt 2012 tehtyjä lisäysmääriä.

– Itseasiassa meillä on jopa tarvetta lisätä edelleen lastentarhanopettajien koulutusta, mutta nyt kehitys on menossa väärään suuntaan jos emme saa lisärahoitusta. Nykyiset koulutusmäärät yliopistoissa eivät takaa riittävää pedagogista henkilöstöä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tarpeisiin. Itseasiassa meidän pitäisi päästä tavoitteeseen, jonka mukaan lastentarhanopettajakoulutuksen vuosittainen tutkintotavoite nostetaan ainakin 500-600. Ja erityislastentarhanopettajakoulutuksen vuotuiseksi tavoitteeksi 100 opiskelijaa. Muuten olemme pian tilanteessa, että päiväkodit eivät saa riittävästi pedagogisen koulutuksen saaneita lastentarhanopettajia.

Vuosien 1995-2005 yliopistollisen lastentarhanopettajakoulutuksen aloittaneiden uusien opiskelijoiden määrät vähenivät vuosittaisesta yli 500:sta noin 350:een. Opetusministeriön Koulutus ja tutkimus 2007-2012 kehittämissuunnitelman mukaiset lastentarhanopettajakoulutuksen vuosittaiset aloituspaikkatarpeet vuosille 2008-2009 olivat 390-420 ja vuosille 2010-2012 360-390 uutta opiskelijaa. Esitetyt aloituspaikkamäärät eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä, eivätkä yliopistot myöskään lisänneet koulutuksen aloitusmääriä tavoitteen mukaisesti.

– Lastentarhanopettajia koulutettiin suuret määrät erityisesti päivähoitolain voimaantulon aikoihin 1970-luvulla. Nämä opettajat ovat nyt siirtymässä eläkkeelle. Toisaalta on arvioitavissa, että uuden varhaiskasvatuslain myötä myös lastentarhanopettajien tarve kasvaa, toteaa Timo Heinonen.

Suomessa on koulutettu lastentarhanopettajia 120 vuotta. Lastentarhanopettajakoulutus siirtyi yliopistoissa annettavaksi koulutukseksi vuonna 1995.

Timo Heinonen onkin jättänyt asiasta huolestuneena kirjallisen kysymyksen opetusministeri Jukka Gustafssonille. Heinonen perää ministeriltä toimia, jotta jatkossa maassamme olisi riittävästi olisi riittäväsi ammattitaitoisia pedagogisen koulutuksen saaneita lastentarhanopettajia varhaiskasvatuksen tarpeisiin.

Kommentit