Kansanedustaja Timo Heinonen: Hätänappi helpottamaan groomingin ilmiantoja

Uutiset, lauantaina 23.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen hallituksen lisätalousarvioesitykseen, missä nettipoliisitoimintaan esitetään 1,6 miljoonan euron lisämäärärahaa. Tämän tavoitteena on parantaa poliisien mahdollisuuksia seksuaalirikosten  torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi lasten ja nuorten houkuttelun ja hyväksikäytön eli ns. groomingin vastaisiin toimenpiteisiin ehdotetaan 1,8 miljoonaa euroa.

-Oulun, kaikkia järkyttäneet, lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt liittyvät tähän ns. grooming-ilmiöön. Nämä etenevät lähes aina niin, että ensin tekijä luo lapseen tai nuoreen netissä luottamuksellisen suhteen ja siitä edetään sitten seksuaaliseen hyväksikäyttöön joko netissä tai niin kuin Oulussa myös fyysisiin rikoksiin.

Groomingilla tarkoitetaan internetissä alkavaa nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen valmistelua.

-Minusta olisi nyt tärkeä katsoa voisiko hätänapin eli ns. Red buttonin ottaa käyttöön KIK- ja muihin viestittelyohjelmiin joita lapset ja nuoret käyttävät. Tällä tavalla voisi välittömästi tehdä ilmiannon groomingista, kun sen kohteeksi joutuu, ehdottaa Timo Heinonen.

Hälytysnappia on käytetty osassa maita netissä mm. Facebookissa niin, että palvelun käyttäjä on voinut ilmiantaa rikollista materiaalia mm. lapsipornoa tämän kautta helposti välittömästi havaittuaan netissä rikollista tai muuten epäilyttävää aineistoa.

-Lapsille ja nuorille pitäisi nyt myös kaikkien aikuisten kodeissa ja kouluissa puhua tästä groomingista ja sen todellisista vaaroista. Tilanne on räjähtämässä käsiin, totesi Timo Heinonen, joka toimi ennen kansanedustajan uraa luokanopettajana.

Vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa nettipoliisia ehdotetaan vahvistettavaksi 1,6 miljoonalla eurolla seksuaalirikosten torjumiseksi internetissä ja ennalta estävän työn tehostamiseksi. Lasten ja nuorten houkuttelun ja hyväksikäytön vastaisiin toimenpiteisiin ehdotetaan 1,8 miljoonaa euroa.

Kommentit