Kansanedustaja Timo Heinonen haluaa purkaa kaupan aukiololainsäädäntöä – ”Kauppa tietää itse koska kauppa kannattaa”

Uutiset, perjantaina 02.01.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa purkaa turhaa sääntelyä myös kauppojen aukioloista. Heinonen on tehnyt aiemmin eduskunnassa lakialoitteen millä parturi- ja kampaamoliikkeet saisivat vapaasti itse päättää aukiolostaan ja nyt Heinonen vapauttaisi juhlapyhinä myös muiden liikkeiden aukiolon.

– On vaikea uskoa, että Lapin AVI:ssa yksi virkamies tietää milloin missäkin kauppaa kannattaa auki pitää. Lupien keskittämisen yhteen aluehallintovirastoon piti selkeyttää ja yhtenäistää lupia, mutta tuleva loppiainen osoittaa, että toisin on tainnut käydä.

Tulevana loppiaisena poikkeuslupia on myönnetty eri puolille Suomea hyvin eri tavalla jopa eri kellonajoiksi. Lisäksi jossain lupa on annettu kaikille yrittäjille tietyn maakunnan alueella ja jossain lupa on annettu vain tiettyyn kaupunkiin tai pahimmillaan vain tiettyyn tarkkaanrajattuun kaupunginosaan.

-Tämä lupamalli kohtelee hyvin epäoikeudenmukaisesti erilaisia liikkeitä ja yrityksiä. Maaseutu on tässäkin pahin häviäjä. Itse uskon ja luotan tässäkin kauppaan ja yrittäjiin. Kyllä he tietävät koska kauppaa kannattaa ja koska ei kannata auki pitää, linjaa Timo Heinonen.

Erikoisimpina esimerkkinä Heinonen pitää parturi-kampaamolle osoitettua vaatimusta esittää aukiololle tarve varauskirjan kautta ennen aukiololuvan myöntämistä.

– Miten parturi-kampaamo voisi myydä palveluitaan ja varata aikoja ennen kuin sillä on varmuus, että liikettä voi pitää myös auki? Ei mitenkään. Hyvä palvelu lähtee siitä, että asiakas saa sen mitä luvataan ja silloin kun sitä tarvitaan.

Heinosen mukaan tiukka kaupan aukiolosääntely on tullut tiensä päähän myös nettikaupan yleistymisen myötä. Samaan aikaan kun pienen kivijalkakaupan aukioloa säädellään tiukkenevasti niin nettikaupat voivat käydä kauppaa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Kommentit