Kansanedustaja Timo Heinonen haluaa luopua lasten seksuaalirikosten vanhentumisajoista

Uutiset, torstaina 13.09.2012

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa edelleen tiukentaa otetta lasten seksuaalirikosten suhteen. Heinosen mielestä lapsiin ja alle 18-vuotiaisiin nuoriin kohdistuneiden seksuaalirikosten vanhentumisajoista olisi syytä luopua kokonaan. Samalla Heinonen laajentaisi rikosten määrittelyä hyväksikäytöstä myös koskemaan lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaamisen.

– Kuutisen vuotta sitten näitä vanhentumisaikoja pidennettiin. Mutta edelleen lasten seksuaalirikoksista useat vanhenevat uhrin täyttäessä 28 vuotta. Arki on nyt osoittanut, että monissa tapauksissa tällaiset sairaat rikokset alkavat aueta uhrinkin mielessä jopa vasta keski-ikäänkin tultaessa, kertoi Timo Heinonen, mutta myönsi samalla, että näyttöongelma on aina olemassa, mutta piti kuitenkin tärkeänä, että tällaiset rikokset voitaisiin vielä vuosien jälkeen selvittää.

Seksuaalirikosten ja lasten hyväksikäyttötapausten kohdalla on edelleen olemassa ajallinen rajoite syytteen nostamiselle. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että rikos ns. vanhenee, kun aikaa kuluu eikä siitä sen jälkeen enää voida nostaa syytettä.

– Siis lapsen raiskaaminen, insesti, pedofilia ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenevat rikoksina eikä niistä joudu enää vuosien päästä vastuuseen.
– Vuonna 2006 tehty lakiuudistuskaan ei siis vielä mahdollista pikkulapsiin kohdistuneiden törkeidenkään raiskauksien tutkintaa uhrin saavutettua keski-iän.
Heinonen esittikin, että rikoslakia muutettaisiin niin, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhenisi rikoksena koskaan. Eikä myöskään alle 18 vuotiaan raiskaus, törkeä raiskaus tai pakottaminen sukupuoliyhteyteen.

– Vanhenemissäännöksiä pitää siis minusta uudistaa niin, että syyteoikeus ei näissä lapsiin ja nuoriin kohdistuvissa sairaissa rikoksissa vanhene koskaan. Samalla esitin, että lakia muutettaisiin Lastensuojelun Keskusliiton ehdotuksen mukaan myös niin, että lapsen seksuaalisen hyväksikäyttö -termin korvattaisiin laissa uudella rikosnimikkeellä lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus.

Kommentit