Kansanedustaja Timo Heinonen: Hallituksen puututtava kohtuuttoman korkeaan sähkön siirtohintaan

Uutiset, torstaina 20.02.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi. Heinonen kysyy onko hallitus valmis laskemaan sähkön siirtohintaa alentamalla yhtiöiden sallittua tuottoastetta Ruotsin mallin mukaisesti tai vaihtoehtoisesti sitomalla tuottokaton peruskorkoon kuten Omakotiliitto on ehdottanut.

Sähköyhtiöillä on sähkönsiirrossa luonnollinen ja laillinen monopoli. Monella alueella sähkön siirtohinnat ovat lähes tuplaantuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nousu jatkuu edelleen, sillä Energiaviraston mukaan jopa kolmannes sähköyhtiöistä nosti hintojaan viime vuonna, aiheuttaen taas 4 prosentin kasvun suomalaisten sähkölaskuissa. Hinnoissa on myös suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi kainuulainen kotitalous maksaa sähkönsiirrosta lähes tuplasti niin paljon kuin rovaniemeläinen perhe.

-Sähköyhtiöiden lähes riskittömän monopolitoiminnan sallittu tuotto on tällä hetkellä suurempaa kuin monessa korkean riskin sijoitustuotteessa. Näin korkeille tuotoille ja samalla koville hinnankorotuksille ei ole perusteita. Omakotiliiton ehdottama peruskorkoon sidottu tuotto, joka asettuisi nykyisellään preemion jälkeen 1-2 prosenttiin tai Ruotsin mallin mukainen sidottu 3,92 prosentin korko tulisi Suomessakin ottaa käyttöön. Nyt sähköyhtiöt voivat kääriä tuotot eikä kuluttaja mahda asialle mitään, sanoo Heinonen.

Suomen sähköverkko on kokenut suuria muutoksia vuonna 2011 tapahtuneen Tapani-myrskyn jälkeen. Sähköverkosta on rakennettu säävarmaa useiden vuosien ajan ja yhtiöt ovat myös tehneet suuria investointeja. Maakaapeloinnille on edullisempia ja silti säävarmoja vaihtoehtoja kuten esimerkiksi voimalinjojen siirto teiden varsille ja puiden karsiminen. Heinonen peräänkuuluttaakin yhtiöiltä kustannustehokkuutta.

-Työ- ja elinkeinoministeriön aloittama työ siirtohintojen hillitsemiseksi on oikeansuuntaista, mutta riittämätöntä. Yhtiöitä tulisikin kannustaa kustannustehokkaaseen toimintaan. Nyt monet yhtiöt muuttavat vanhenevan sähköverkkonsa automaattisesti maakaapeliksi. Onko se kaikissa tilanteissa järkevintä vai tehdäänkö sitä vain entistä parempien tuotto-odotusten vuoksi?, kysyy Heinonen.

Kommentit