Kansanedustaja Timo Heinonen: EU:n uusista rajavalvojista osa varattava maarajan valvontaan

Uutiset, lauantaina 15.09.2018

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi viimeisessä Euroopan unionin tilaa käsittelevässä puheessaan unionin haluavan vahvistaa yhteistä rajavalvontaa 10 000 rajavartijalla vuoteen 2020 mennessä. Samalla tullaan laajentamaan EU:n raja- ja merivartioston valtuuksia.

-Olin itse paikalla Strasbourgissa, kun Juncker esitteli uudet ulkorajojen vahvistamiseen tähtäävät toimet. Näyttää siltä, että pääpaino on menossa Välimerelle. Meidän tuleekin nyt varmistaa, että pitkä EU:n Venäjän vastainen maaraja saa osansa. Tällä hetkellä ei näytetä oikein ymmärtävän sitä millainen uhka sieltä saattaa tulla, toteaa Timo Heinonen ja vaatii myös merikaluston rinnalla kalustoa ja laitteita maarajan valvontaan.

Uudella rajavartiostolla olisi mm. laajat oikeudet tarkistaa henkilötietoja ja matkustusasiakirjoja, mutta myös pidättää ilman asiakirjoja saapuvia ihmisiä. Rajavalvontavirasto auttaisi jäsenmaita myös paperittomien siirtolaisten palautuksissa.

-Ulkorajojen valvonnan tehostamiseen varataan merkittävästi rahaa. Raja- ja merivartioston kahden vuoden budjetia ollaan kasvattamassa 1,3 miljardiin euroon. On tärkeä, että jäsenmaa saa pyytäessään apua ulkorajavalvontaan. Pitävä ja toimiva ulkoraja on koko Shengen-alueen tulevaisuuden elinehto.

-Nyt isoimmat ongelmat ovat varmasti Välimerellä, mutta vuosi 2015 osoitti, että Venäjä voi avata pitkän maarajan ja silloin emme yksin pärjää. Uskon, että saamme tukea Baltianmailta ja muiltakin sille, että myös maarajojen ongelmiin varaudutaan. Nostin asian jo Brysselissä esille tavatessani torstaina EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen, kertoi Timo Heinonen.

Kommentit