Kansanedustaja Timo Heinonen: Ekokem pidettävä julkisessa omistuksessa

Uutiset, torstaina 18.02.2016

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen vaatii hallitusta säilyttämään ongelmajäteyhtiö Ekokemin jatkossakin julkisessa omistuksessa. Valtio omistaa yhtiöstä kolmanneksen kuntien ja elinkeinoelämän tapaan.

– Itse en näe järkeväksi, että Ekokem vietäisiin pörssiin ja julkisesta omistuksesta luovuttaisiin. Yhtiö toimii sellaisella sektorilla, että sitä ei ole syytä yksityistää, toteaa Timo Heinonen.

Jo edellisen hallituksen valtion omistusohjauksesta vastaava ministeri, vihreiden Heidi Hautala esitti, että valtio voidi luopua Ekokemin omistuksesta.

– Tapahtuneista pitää ottaa opiksikin ja tällainen ala on juuri sellainen missä kannattaa pitää päätösvalta omissa käsissä. Kansainvälisissä käsissä toiminnat Suomessa voisivat loppua ja toisaalta päätökset verojen maksusta siihen maahan missä tulossa on tehty on vielä kesken. Minusta ei pidä luoda nyt uutta ”carunaa”, muistutti Heinonen.

Kierrätys-, hyötykäyttö- ja loppusijoitusratkaisuja sekä maaperänkunnostuksen ja ympäristörakentamisen palveluja tarjoava yhtiö työllistää noin 650 henkeä Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Ekokemin liikevaihto oli yli 200 miljoonaan euroon vuonna 2014.

Ekokemin suurimmat osakkeenomistajat ovat Suomen valtio, Kuntaliitto, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut, jotka yhdessä omistavat noin 81 prosenttia yhtiön osakkeista. Loput Ekokemin osakkeista jakautuvat noin 400 omistajan kesken.

Tagit: Ekokem,

Kommentit