Kansanedustaja Timo Heinonen: Digilehtien veronalennus tulee jo ensi vuonna

Uutiset, torstaina 13.12.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonenkiittelee valtiovarainministeri Orpoa siitä, että digitaalisten julkaisujen arvonlisävero saadaan laskettua painettujen julkaisujen kanssa samalle alhaisemmalle tasolle. Digitaalisten julkaisujen veronalennus toteutuu jo vuonna 2019.

-Valtiovarainministeri Orpo on toiminut asian edistämiseksi todella ripeästi. Lokakuussa Orpo neuvotteli EU:ssa talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Suomelle ja muille jäsenmaille mahdollisuuden laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveron painettujen tasolle. Nyt joulukuussa esitys muutoksesta on jo eduskunnassa, ja digitaalisten julkaisujen verotus on keventymässä ensi kesänä, Heinonen kiittelee.

Sähköisiin julkaisuihin sovelletaan Suomessa nykyisin yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin Suomi soveltaa puolestaan alennettua 10 prosentin verokantaa. Tähän saakka EU-lainsäädäntö on estänyt saman alemman kannan soveltamisen. Nyt hallitus esittää arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että sähköisiin kirjoihin ja sanoma- ja aikakauslehtiin sekä lehtien irtonumeromyyntiin sovellettava verokanta alennettaisiin 24 prosentista 10 prosenttiin.

Heinonen pitää hyvänä sitä, että Suomi tarttuu heti mahdollisuuteen laskea digitaalisten julkaisujen verotusta.

-Muutos on tervetullut. Lukeminen on siirtynyt viime vuosina kasvavalla vauhdilla digitaaliseen muotoon. Mutta koska sama sisältö on ollut kovemmin verotettua bittimuodossa kuin paperille painettuna, on kiinnostus lukemista kohtaan uhannut hiipua. Muutos kannustaa ihmisiä laajemmin digikirjojen ja laatumedioiden pariin, ja on todella tärkeä vapaan ja elinvoimaisen kotimaisen lehdistön ja kirjallisuuden kannalta. Lisäksi veroalella on myönteinen vaikutus digitaalisten oppimateriaalien kehitykseen”, Heinonen arvioi.

Tagit: alv, Digi-alv,

Kommentit