Kansanedustaja Timo Heinonen: Digi-alv laskun näyttävä oppikirjoissa

Uutiset, keskiviikkona 09.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen pitää hyvänä hallituksen esitystä laskea ns. digi-alv 24%:sta 10 prosenttiin jolla verotetaan myös painettuja julkaisuja.

-Tämä on tärkeä muutos myös opiskelijoille. Oppimateriaalit siirtyvät hyvää vauhtia sähköisiksi ja tämä esitys laskee näin myös oppikirjojen hintoja. On tärkeä huolehtia, että kirjojen kustantajat laskevat siis hintoja mm. lukiokirjoista samassa suhteessa, totesi Timo Heinonen, joka on itsekin koulutukseen opettaja.

Rahaministereiden neuvosto antoi EU:n jäsenmaille mahdollisuuden laskea digitaalisten lehtien, kirjojen ja oppimateriaalien arvonlisäveroja vasta lokakuussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ei päätöksen jälkeen turhia aikaillut ja esitys saatii eduskuntaan ennätysvauhtia

-Arvonlisäverodirektiivin muutos ja nyt tänään eduskuntaan saatu digi-alv:n lasku ovat myös osoitus siitä, että meillä edelleen arvostetaan vapaata lehdistöä ja myös kirjallisuutta ja uusia julkaisuja. Kasvava määrä tästä on nykyisin digimuodossa ja on hyvä, että verotus saadaan nyt järkevälle tasolle, muistutti Heinonen ja kiitti Orpon rinnalla myös asiaa eteenpäin vienyttä liikenneministeri Anne Berneriä (kesk).

Suomessa on sähköisiin julkaisuihin tähän asti sovellettu yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa, kun painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin on jo aiemmin sovellettu alennettua kymmenen prosentin verokantaa. Jatkossa kaikki ovat samassa alennetussa verokannassa.

Arvonlisäverolain muutos tulee ehdotuksen mukaan voimaan 1.7.2019.

Kommentit