Kansanedustaja Timo Heinonen avasi Palvelukoti Huvikummun ”Annetaan aikaa, tavaroiden sijaan”

Uutiset, perjantaina 31.08.2007

Kansanedustaja Timo Heinonen avasi perjantaina 31. päivänä elokuuta Palvelukoti Huvikummun uuden 14-paikkaisen hoivakodin Lopen Sajaniemeen. Yrittäjä Kati Helanderin ylläpitämä yksikkö työllistää kaksitoista henkeä mm. psykiatrisen sairaanhoitajan, sosionomin sekä perus- ja lähihoitajia.

– Mielenterveystyöllä on maassamme pitkä perinteet. Itseasiassa tänä vuonna juhlimme toiminnan 110 juhlavuotta. Keisarillisessa Suomessa sai siis alkunsa jo vastaava työ mitä nyt 2000-luvulla tämän päivän vaatimusten ja tarpeiden mukaan jatkaa myös tämä Huvikummun koti. 110-vuotias Mielenterveysseura on tehnyt kiitoksen arvoisen uran ja työ jatkuu. Juhlavuotenaan Mielenterveysseura on haastanut meidät päättäjät, mutta myös meidät kaikki kansalaiset mielenterveystekoihin, totesi Timo Heinonen avajaispuheessaan ja haastoi paikalla olleet mukaan.

– Mielenterveysseura haastaa myös meistä jokaisen ottamaan vastuuta omasta ja läheistensä henkisestä hyvinvoinnista. Tänä juhlavuonna Mielenterveysseura rohkaisee meitä tekemään myönteisiä tekoja antamalla läheisilleen ja ystävilleen tavaroiden sijasta omaa aikaansa. Yhdessä vietetty aika lisää mielen hyvinvointia. Siksi mekin olemme tänään täällä. Viihdymme ja nautimme. Tehkäämme niin.

Heinonen lainasi puheessaan myös samana päivänä Turussa väitelleen tervestieteen maisterin Heikki Ellilän tuoretta väitöskirjaa.

-Tänään Turussa julkaistava tuoreväitöstutkimus paljastaa, että lasten ja nuorten psykiatrinen hoito on Suomessa eurooppalaisittain korkeatasoista. Hoitoa on tarjolla suhteellisen runsaasti. Monissa maissa lapsia ja nuoria hoidetaan samoilla osastoilla aikuisten kanssa, mutta meillä Suomessa jo laki edellyttää alaikäisille erillisiä osastoja. Tutkimuksen mukaan myös hoitohenkilökunta on Suomessa hyvin koulutettua. Kaikilla on vähintään toisen asteen ammatillinen tutkinto, mikä on hyvin poikkeuksellista Euroopassa.

-Haasteeseen missä mielenterveysongelmista yhteiskunnalle koituvat kokonaiskustannukset nousevat vuosittaion 1 700 miljoonaan. On siis taloudellisesti, mutta ennen muuta inhimillisesti oikein, että ongelmaan vihdoin puututaan ja nimenomaan ennaltaehkäisevästikin, sanoi Heinonen ja viittasi uuden sinivihreän hallituksen uuteen linjaan missä mm. sosiaaliturvaa tullaan kokonaisuutena uudistamaan ja samalla käynnistetään myös terveyden edistämisen politiikkaohjelman tekemisen.

-Mielenterveysnäkökulma tulee näkymään tässäkin työssä merkittävänä osana. Lisäksi hallitusohjelmassa yhdeksi painopisteeksi on otettu perusterveydenhuollon vahvistaminen. Tässä työssä erikseen on esille nostettu juuri päihde- ja mielenterveystyön kehittäminen. Nämä tullaan huomioimaan erityisesti palvelurakennetta nyt kokonaisuutena uudistettassa.

Lahjaksi uudelle talolle Heinonen vei tapansa mukaan puun.

-Olen todennut, että kukkaset kuihtuvat, mutta puut kasvavat. Tämä oli tällä viikolla jo toinen lahjapuu minkä sain viedä. Keskiviikkona vein omenapuun A-Killan uudelle toimitalolle ja tänään samanlaisen Sydänmaan Laurin valkeakuulaan sain Huvikumpu, kertoi Heinonen.

Kommentit