Kansalta vankka tuki järkevälle kuntauudistukselle. Yli puolen mielestä 150 kuntaa olisi hyvä.

Blogi, keskiviikkona 22.02.2012

Helsingin Sanomien tämän aamuinen selvitys paljastaa aikalailla odotetun tiedon. Puolet meistä suomalaisista on hallituksen kanssa samaa mieltä, että ”kuntien määrää on vähennettävä, jotta rahat riittäisivät tulevaisuudessakin palveluiden kuten peruskoulutuksen ja -terveydenhoidon järjestämiseen”.

Olinkin varma, että kyllä me suomalaiset sen ymmärrämme, että nykyisillä hallintokuorrutuksilla ja rajaesteillä emme tulevaisuudessa tule pärjäämään. 

Hyvin odotettu on myös se, että virkamiestyöryhmän esitys 70 kunnasta ei ole meidän suomalaisten mielestä kuitenkaan se oikea ainakaan tässä vaiheessa. Vain joka kuudes suomalainen pitää tätä tavoitetta nyt realistisena. Näin isoissa kunnissa helposti ”isojen kuntien reuna-alueet jäisivät heitteille ja lääkärit ja koulut katoaisivat kauas”.

Itse olen hyvinkin samaa mieltä. Itsekin uskon, että tuleva kuntajako tullee löytymään jostain virkamiestyöryhmän pohjaesityksen ja nykyisen kuntamäärän välistä. Tuo meidän suomalaisten yleinen käsitys, että noin puolella kunnista pärjäisimme voisi olla hyvinkin kohdallaan. Nyt kuntien kuuleminen on käynnistynyt ja tästä varmasti edetään hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Voi olla, että joku kunta haluaa jäädä yksin, mutta uskon, että valtaosa tullee näkemään sen tosiasian, että palveluiden turvaaminen ei nykyisellä hallinnolla ja raja-aidoilla tule enää onnistumaan.

Jäädään siis odottamaan kuntien virallisia lausuntoja. Sen jälkeen asiaa pohditaan ja katsotaan yhdessä mihin suuntaan etenemme. Näin sen pitääkin mennä. Kuntauudistuksen moottorin pitää olla kunnissa ja kuntalaisissa.

Tuo polttoaineiden verotus myös puhuttaa. Ja aiheestakin. Muutaman sanan voisi siitäkin todeta.

Lähtökohtahan on se, että kaikki verot on rahan keräämistä varten. Mutta sitten tähän polttoaineverotukseen. Vuodenvaihteessahan polttoaineiden hinnat nousivat. Osa aika reippaastikin. Tämä nyt voimaan tullut päätös kaikkien polttoaineiden siirtymisestä ympäristöperusteiseksi verotukseksi (energia, hiilidioksi ja lähipäästöt) tehtiin muutama vuosi sitten pääministeri Matti Vanhasen hallituksen aikaan. Silloin päätettiin että uudistus tulee voimaan 1.1.2012. Samalla tehtiin muutokset ja myös alennus käyttövoimaveroon ja laajennettiin vanha dieselvero kaikille eri polttoaineille nyt ns. käyttövoimaverona. Tämä siis oli jo päätetty muutama vuosi sitten.

Mutta nyt sitten viime syksynä lisärahan saamiseksi talouden tasapainottamiseksi tehtiin korotukset polttoaineveroihin ja nekin tulivat voimaan samaan aikaan eli 1.1.2012. Eli vanha päästöperusteinen muutos ja tämä korotuspäätös astuivat voimaan samaan aikaan. Siksi dieselin korotus nyt reippaampi. Mutta nyt siis kaikki polttoaineet saavat veron samalla logiikalla.

Toki sitä voidaan miettiä, että luovuttaisiinko eri polttoaineiden käyttövoimaverosta kokonaan? Tätähän EU siis nyt esittää energiadirektiivissään. Nythän vero on tehty niin että bensiinillä se on nolla ja muiden verot on laskettu siitä. Jos käyttövoimaverosta luovuttaisiin se siis nostaisi polttoaineiden veroa ja hintaa, mutta silloin vero kerättäisiin puhtaasti käytön mukaan. Kuka siis ajaa paljon maksaakin myös enmmän periaatteella. Tallissa seisovasta autosta ei maksettaisi. Tätäkin kannattaa pohtia ja toki sitten sitäkin mitä se tarkoittaa ammattiliikenteelle ja työssään autoa tarvitseville. Itse olen sitä mieltä, että autoilun hintaa ei saa nostaa kohtuuttomasti. Oman auton käytön pitää olla mahdollista pitkien etäisyyksien Suomessa tulevaisuudessakin. Omaa autoa vain yksinkertaisesti tarvitaan niin työntekoon, työmatkoihin ja perheidenkin käyttöö. Puhumattakaan kumipyöräliikenteen kuljetuksista yms.

Asiaa on siis syytä pohtia huolella.

Tähän liittyy siis vahvasti EU:n suunnittelema energiadirektiivi. EU on nyt toteuttamassa sen mitä moni vaatii. Eli luovuttaisiin käyttövoimaverosta (vanha dieselvero) ja siirrettäisiin verot polttoaineisiin ja niiden kulutukseen. Tämä tarkoittaisi dieselin hinnannousua noin 1,8 euroon/ litra. Suomen Kuljetus- ja logistiikan toimitusjohtaja oli laskenut, että jos ”bensan ja dieselin verotasot yhdenmukaistetaan niin se toisi dieselin litrahintaan kolmisenkymmentä senttiä lisää. Tämä tarkoittaisi noin 20 prosentin hinnannousua ja se on käsittämättömän kova. Jos ajatellaan, että käyttövoimavero poistettaisiin, niin siitä huolimatta kuljetusyrityksille tulisi lisäkustannuksia noin 300 miljoonaa euroa”

Tätä kannattaa siis pohtia kun vanhan dieselveron poistoa vaaditaan. Onko kuitenkin nykyinen meidän itse rakentama käyttövoimaverojärjestelmä parempi?

Karkotuspäätös ja 30 päivää aikaa poistua. 

Mutta ihan asiasta toiseen. Sain tänään mielenkiintoisen yhteydenoton. Se sai oikeasti jälleen miettimään, että tällaiseksikö maamme ulkomaalaispolitiikka on mennyt? 

Joku teistä saattaa muistaa MTV3:sen Kadonneen jäljillä ohjelmasta tapauksen jossa Kirsi Ikonen etsi veljiään Kuubasta. Ohjelma tuotti tulosta ja Kirsi löysi isänsä ja kaksi veljeään. Se oli onnellinen hetki ja silmäkulma kostui niin kuin tuon ohjelman kanssa usein muulloinkin. Veli tuli käymään Suomessa turistiviisumilla ja matkalla avautuikin koripalloa ammatiksi pelaavalle veljelle mahdolisuus pelata koripalloa Suomessakin. Alexis Lavastide Lee oli aiemmin voittanut maansa korismestaruuden ja pelannut siis ammatikseen. Ura alkoi Suomessakin hyvin ToPo:n riveissä kunnes yhtäkkiä mies sai ulkomaalaisvirastolta karkotusmääräyksen. Kuulemma mies ei täyttänyt ammattilaispelaajan kriteerejä. Eikä kuulemma ammattivalmentajankaan eikä edes liikuntatieteen maisterinkaan paperit vakuuttaneet. Mikään ei auttanut. Oikeus määräsi, että pois maasta 30 vuorokauden aikana. 

Uskomaton juttu. Tällaiseksikö maamme on nyt mennyt tämän kaiken koohotuksen keskellä? Palkkaa saava, korista ammatikseen pelaava ja valmentava, opiskeleva henkilö karkotetaan? Itseasiassa joku vuosi sitten sain vääntää vastaavan tapauksen kanssa kun jääkiekkoilijaa ei kelpuutettu Suomeen. 

Herätys suomalainen yhteiskunta.

Aihe vaatii penkomista ja arvokeskustelua.

Kello 20.18 ja kotona Lopella. Tänään hieman heittelin blogiini tuollaisia ajankohtaisia aiheita joista on mielipiteitäni muutamat kyselleet. Kiitos myös jo nyt saamastani palautteesta näihin asioihin liittyen ja myös tänään tekemiini kahteen esitykseen hallitukselle. Niissä toisessa esitin siis vankilasta vapautuvien vankien vaarallisuusarvioinnin laajentamista nykyisistä murhista tuomituista myös muihin väkivaltarikoksista tuomittuihin ja toisessa toimenpiteitä eläinsuojelurikosten ennaltaehkäisemiseksi. Palaan niihin aiheisiin tässä vielä joku päivä. Itseasiassa tuosta toisesta jo uutinen tuolla Uutiset-sivulla ja myös media on aiheeseen tarttunut. Hyvä niin.

Huomenna edessä aikalailla pitkä päivä Helsingissä ja kalenterissa monenlaista. Jos tänään vain totean, että vauhtia oli tässäkin päivässä. Valiokuntia, neuvotteluja ja taustakokouksia. Siitä oli kansanedustajan tämä päivä tehty.

 

 

 

Kommentit