KANSAINVÄLINEN VERENLUOVUTTAJIEN PÄIVÄ TÄNÄÄN

Uutiset, torstaina 14.06.2007

Tänään 14.6. vietetään ympäri maailmaa Verenluovuttajien päivää. Juhlapäivä on järjestyksessään neljäs, ja päivä on valittu Karl Landesteinerin syntymäpäivän mukaan. Landsteiner on tunnettu ABO- veriryhmien löytäjänä, ja juuri veriryhmätekijöiden löytyminen mahdollisti turvalliset verensiirrot.

Suomessa Punaisen ristin veripalvelu toimii 16 paikkakunnalla. Veripalvelu huolehtii muun muassa yhteydenpidosta säännöllisiin luovuttajiin, sillä he luovat pohjan veren jatkuvalle ja tasaiselle keräämiselle. Verta voi luovuttaa terve 18-65-vuotias, ja jokaisen luovuttajan ja hänen verensä kunnosta huolehditaan.

– Itse olen ”harrastanut” verenluovutusta pitkään. Noin kuusi kertaa vuodessa, ja se on minusta pieni ja helppo tapa auttaa. Voin hyvin suositella kaikille, totesi Timo Heinonen ja kertoi, että nykyisin hänet toivotetaan jo Hämeenlinnan Veripalvelussa tervetulleeksi tittelillä ” Herra AB miinus” harvinaisen veriryhmänsä mukaan.

Heinonen on luovuttanut verta elämänsä aikana lähes 60 kertaa. Vuonna 2006 164 000 suomalaista luovutti yhteensä 278 000 pussia verta, ja tällä määrällä hoidettiin noin 60 000 potilasta. Veripalvelu kertoo, että vuoden jokaisena arkipäivänä kaivataan noin 1000 verenluovutusta. Kuluvalla juhlaviikolla Veripalvelu tarjoaa asiakkailleen leivoskahvit, ja toivottaa myös uudet luovuttajat tervetulleiksi.

– Aktivoiduin kunnolla Hämeenlinnan OKL:n opiskeluaikoina. Kavereiden kanssa keräsimme aina autollisen väkeä ja menimme luovuttamaan. Nytkin yritän aina saada jonkun uuden tai vanhan luovuttajan mukaan joka kerta kun itse Hämeenlinnaan ajelen, kertoo Heinonen ja kehotta uusia luovuttajia mukaan yhteisiin talkoisiin.

Kommentit