Opintotukiuudistus etenee Opiskelijoiden vanhempien tulorajat nousevat

Uutiset, perjantaina 15.06.2007

Eduskunta päätti perjantaina lakimuutoksen, jonka myötä opintotukeen vaikuttavat opiskelijoiden vanhempien tulorajat nousevat 30 prosenttia. Ensi vuonna uusi sinivihreä hallitus tuo eduskunnan hyväksyttäväksi opintotuen muita uudistuksia. Tällöin mm. opiskelijoiden oman tulon rajat nouset peräti 30 prosenttia ja opintoraha 15 prosenttia.

– Tämänpäivänen päätös on tärkeä osa uudistusta mikä jatkuu ensi vuonna kauan odotetulla opintorahan ja vapaantulon rajan korotuksilla. Olen tyytyväinen, että hallitus on ottanut nyt nuorten ja opiskelijoiden toiveet kuuleviin korviinsa, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen ja lisäsi, että on itse tulevaisuudessa valmis kannattamaan myös pitkänaikavälin tavoite minkä myötä opiskelijoiden opintotuki vapautettaisiin kokonaan täysikäisten nuorten osalta vanhempien tulotasosta.

– Minun on vaikea löytää mitä perustetta sille, että täysikäisen ihmisen opintotukee voisi vaikuttaa hänen vanhempiensa tulot. Tämä on lisäksi hyvin ongelmainen siinäkin mielessä, että opiskelijamme ei ole tasa-arvoisessa asemassa. Nyt tämä 30 prosentin korotus kuitenkin auttaa, mutta jatkossa asia vaatii lisää toimenpiteitä.

Täyteen opintorahaan ja asumislisään oikeuttavien tulojen enimmäismäärä nousee perjantaisen päätöksen myötä 31 400 eurosta 40 800 euroon. Päätöksenteon yhteydessä oppositio toi lisäksi käsittelyyn myös muutamia omia esityksiään, mitkä kaikki menivät nurin selvin lukemin.

– Ne olivat tyypillisiä opposition esityksiä missä jo nyt tiedossa olevia tärkeitä muutoksia oltaisiin haluttu kiirehtiä vielä päätetystä aikataulusta. Minulle nykyinen aikataulu kelpaa ja onhan se upeaa, että nyt uuden hallituksen myötä opintoraha nousee 15 vuoden tauon jälkeen. Ymmärrän, että oppositiosta yritetään vielä kerätä irtopisteitä hallituksen jo päättämistä asioista.

TS

Kommentit