Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa.

Blogi, lauantaina 15.03.2014

Yli 3500 suomalaisen kanssa olemme syöneet tänään kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa. Tänään aloitin aamun Kanniston Leipomon tuoreella ruisleivällä, Valion juustolla ja Heikkilän Yrttitilan Vilhelmiinan Viettelys -teellä. Hyvä aloitus tähän talviseen aamuun. Lunta täällä Hämeessä maa valkoisena ja takatalvi tosiasia. Vai olisiko tämä kuitenkin sitä ihan normaalia maaliskuun säätä. Ehkäpä niin kuitenkin.

Eduskunnassakin nyt syöty kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa. Täytyy nostaa hattua Amican Eduskunnanväelle. Heti muuttivat salaattipöydät kahdeksi viikoksi täysin suomalaisiksi. Tomaatti putosi pois, mutta tilalle tuli lanttua, palsternakkaa, porkkaa ja paljon muuta. Ja oli hauska huomata miten talonväki niin kansanedustajat ylipuoluerajojen kuin muutkin talontyöntekijät tulivat jopa minuakin kiittelemään tästä. Ja olen samaa mieltä – nämä kausiherkut sentään maistuivat joltain – siis hyvältä. Myös eduskunnassa lisätty lämpimiin ruokiin alkuperämerkinnät ja nyt toisena kampanjavuotena minunkaan ei enää tarvinnut minään päivänä tyytyä vain porkkanaraasteeseen ja lihapulliin viime vuoden tapaan. Nyt lautanen oli täynnä hyvää suomalaista ruokaa joka päivä. Ainoa muuten missä ei eduskunnassa minkäänlaista parannusta oli leipäpöytä. Fazerin leipää ja ei siis takuu varmasti suomalaista. Harmin paikka vaikka näitä hyviä suomalaisiakin leipiä olisi saatavana.

Iso kunniamaininta täytyy antaa myös Barona Arenan Restelille. Viikko sitten oli Emma Gaalassa vieraana. En etukäteen ilmoittanut vain suomalaista ruokaa -ruokavaliostani vaan kysyin vasta tarjoilijalta paikan päällä. Yllätys oli iso kun alkuruuasta aina koko pääruokaan kaikki oli suomalaista. Vain jälkiruoka sisälsi ulkomaisiakin raaka-aineita. Hienoa ja esimerkillistä toimintaa ja tuollaisessa suuressa gaalassa vielä.

Itse olen nämä viikot ollut tiukka. En ole suuhuni laittanut mitään jos en ole saanut vahvistusta ruuan alkuperästä. No onneksi ruokakaupassa jo paljon helpompaa kuin viime vuonna. Mutta edelleen monet kahvilat ja ravintolat ovat haasteellisia. Tosin hyviäkin esimerkkejä ja tiennäyttäjiä löytyy. Itse jatkan tulevaisuudessakin Hyvää Suomesta – Joutsenlippu -ruokavaliolla. Se on hieman väljempi kuin nyt tämä tiukka kaksi viikkoinen, mutta sekin jo sellainen jolla luodaan tähän maahan tuhansia työpaikkoja lisää. Jos jokainen ostaisi 10 eurolla ulkolaisen ruuan sijaan suomalaista syntyisi tähän maahan aina 15 000 uutta työpaikkaa ruokaketjuun lisää. Se on vaikuttamista. Se on arvovalinta.

Nyt talvisen lauantain pariin. Matkaan.

Kello 21.38 ja upea sporttipäivä päätökseen. Hämeeseen tuplavoitto SM-liigan playoffeista. HPK jatkoi voittoputkeaan rökittämällä Jokereita oikein kunnolla ja Pelicans taisteli makean jatkoaikavoiton IFK:sta. Huomenna sitten Rinkelinmäellä taistellaan jatkoon ja Jokerit Venäjälle.

Mutta mahtui päivään hauska leffakin. Eikös meissä kaikissa asu aina pieni poika. Ja kun itse sellaiset jälleen on saanut niin omankin pikkupojan voi päästää valloilleen. Tänään Lego Leffa siis vuorossa ja 3D:nä. Hauska ja hienosti tehty elokuva ja vielä opettavainenkin. Olen nimittäin näin iskänä meinannut monta kertaa, että noita legoja pitäisi liimata, että ne pysyisivät ohjeiden mukaisessa kunnossa. Ja leffa sen taas muistutti, että eihän oikeat pikkupojat niin halua eikä edes legotkaan. Legothan on luotu mielikuvitusta varten ja sellaisina se pitää pitääkin. Hauska iltapäivän leffa oman lapsen kanssa.

Ehdin myös hakea hieman kalkkiakin. Ajattelin, että huomenna vapaapäivänä voisin kalkita pihat. Uusi lumi voisi sen hyvin viedä maahan sulatessaan. Eli huomenna vapaapäivä. Nautitaan siitä. Ja totta kai lätkästä ja aamusta vielä formuloistakin. Tuntuu siltä, että mestaruuden tänä vuonna vie Valtteri Bottas. Katsotaan miten käy. Huomenna se alkaa.

 

Kommentit